Borlänge: Kan nå 10 000 deltagare igen – ”Vi behöver ständigt påfyllnad av nya blodgivare”

Med över 10 000 deltagare i fjol är ribban högt satt för årets upplaga av Blodomloppet i Borlänge, 31 maj på sportfältet vid Maserhallen.

Av Blodomloppet
27 maj 2017
Twitter Facebook

Med efteranmälningar inräknat kan Blodomloppet i Borlänge nå femsiffrigt antal deltagare i år igen. Och det kommer lägligt – blodcentralen låter meddela att regionen är i behov av fler blodgivare.

– Det är minst lika stort intresse för loppet som i fjol och antalet anmälda fylls på rejält sista dagarna, berättar tävlingsledare Mats Mårtensson från Stora Tuna OK. Blir det fler än tidigare år måste vi tänka till för att kunna genomföra ett riktigt bra arrangemang, fortsätter han.

Den röda färgen är genomgående under evenemanget och ska understryka kopplingen till blodgivning.

– Det blir inga större ändringar på banorna och vi ska ha minst lika mycket musik längs med banan som tidigare år. I år delar vi dessutom ut tröjorna till deltagarna innan loppet, så vi hoppas på ett rött folkhav under kvällen.

Omkring 250 funktionärer möjliggör loppet

Totalt hjälper 150 funktionärer från Stora Tuna OK och 100 funktionärer från Kvarnsvedens Friidrott till med loppet.

– Utan funktionärerna blir det inget Blodomlopp. Det är gemensamma krafter i föreningarna som arbetar före, under och efter loppet för att skapa ett så bra arrangemang som möjligt för deltagare och publik, avslutar Mats Mårtensson.

Ambassadör för Blodomloppet Borlänge är även i år Karolina Höjsgaard.

Blodcentralen: ”Vi behöver ständigt påfyllnad av nya blodgivare”

Stora Tuna OK och Kvarnsvedens Friidrott är arrangör tillsammans med blodcentralerna i länet.

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Blodomloppet är jätteviktigt för oss på blodcentralen, det är vårt enskilt största rekryteringstillfälle, berättar Elin Borglund från blodcentralerna i Dalarna. Vi behöver ständigt påfyllnad av nya blodgivare, betonar hon.

– Blodomloppet passar bra in i vår målgrupp, det är viktigt att vi når dem som kan och vill ge blod.

Behövs fler blodgivare i länet: ”Vi tappar ständigt för lite blod”

Under fjolåret var lite drygt 7 000 personer aktiva blodgivare i Dalarnas län.

– Antalet aktiva blodgivare skulle behöva vara åtminstone 10 000. Vårt mål är att tappa 17 000 blodpåsar per år och nu tappar vi omkring 14 000. Vi tappar ständigt för lite blod och behöver fler blodgivare, fortsätter Elin Borglund.

Blodcentralen ser också Blodomloppet som ett sätt att både uppmärksamma befintliga givare och att sprida budskapet om vad blodgivning handlar om.

– Även de som inte kan eller vill lämna blod kan prata om blodgivning med vänner och kollegor. Bara en sån sak som att man pratar om Blodomloppet uppmärksammar frågan och kanske får någon att bli blodgivare senare.

– Blod kan inte tillverkas utan måste lämnas från människa till människa. Utan blodgivare stannar sjukvården, berättar Elin Borglund.

Företag: Låt anställda lämna blod på arbetstid

Blodcentralerna har tagit fram en certifiering för företag där arbetsgivare kan få ett diplom som visar att man är en blodgivningsfrämjande verksamhet.

– Vi har en certifiering för företag som låter medarbetare lämna blod på arbetstid. Det förenklar för blodgivarna att kunna lämna under dagtid, och att vi kan ringa in givare vid behov. Företaget i sin tur visar att man tar samhällsansvar, avslutar Elin Borglund.

På plats under kvällen finns representanter från länets blodcentraler.

Läs mer om Blodomloppet Borlänge