Tvåbarnsmamman Lena flydde kriget – nu är hon Blodomloppets ambassadör

Lena Marshall, 38, flydde med sin familj genom sex länder för att ta sig till Sverige när Ryssland anföll Ukraina. I dag bor hon i Växjö, jobbar inom IT och talar utmärkt svenska. Lena var blodgivare hemma i Ukraina, och i väntan på att få ge blod i Sverige hjälper hon till som ambassadör för Blodomloppet. ”Ett bra sätt att hjälpa människor”, säger hon.

Av Blodomloppet
07 maj 2024
Twitter Facebook

Lena Marshall växte upp i Mykolaiv i södra Ukraina. När Ryssland attackerade hennes hemland våren 2022 flydde hon landet med sina två söner och mamma.

– Vi satte oss i bilen och såg de ryska raketerna flyga över staden. Jag hade tagit körkort bara några månader innan. Vi tog oss till Moldavien och genom totalt sex länder för att ta oss till Sverige, förklarar hon.

Det är ett bra sätt att hjälpa människor. Jag är frisk och ganska ung. Så jag ser inga nackdelar att ge blod alls.

Men hela familjen kunde tyvärr inte följa med. Katten fick stanna kvar i Ukraina, hos gudfadern till en av Lenas söner.

– Det var jobbigast, att behöva lämna kvar katten. Jag skickade pengar många gånger till dem för att den skulle få mat. Men så fick jag reda på att den inte längre är i livet. Vi saknar den jättemycket, säger Lena.

Lena och familjen bor nu i Växjö i Sverige, i samma stad som hennes syster bor. Hon lyckades få jobb bara två månader efter att de kom till Sverige – på SaaS-bolaget Briox där hon jobbar inom produktmarknadsföring. Hon talar dessutom väldigt bra svenska.

Blodgivning viktigt för Lena

Blodgivningen är en fråga som är jätteviktig för Lena. Och i Ukraina var hon en hängiven blodgivare. Men nu måste hon vänta på att få ett svenskt personnummer för att få ge blod i Sverige.

– Det är ett bra sätt att hjälpa människor. Jag är frisk och ganska ung. Så jag ser inga nackdelar att ge blod alls. Det är frustrerande att inte kunna ge blod här i Sverige. Men jag hoppas på att få ett svenskt personnummer i vinter och att då kunna ge blod igen, säger hon.

Blodomloppet ett av blodgivningens viktigaste skyltfönster utåt, och i år är Lena ambassadör för loppet. Den 14 maj ska hon delta i loppet i Malmö tillsammans med sina barn.

– Jag gillar utmaningar och jag gillar att springa. Så hela idén med Blodomloppet passar mig, säger hon.