Blodomloppets röda tråd är blodgivning

Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil

Vikten av blodgivning

Under de senaste åren har vi haft över 100 000 deltagare varje år och ungefär var sjunde deltagare var blodgivare sedan tidigare. Det är för blodgivningen som Blodomloppet finns till.

Vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod.

Som deltagare i Blodomloppet är du en vinnare på flera olika sätt. Du visar att du bryr dig om din egen och andras hälsa och du hjälper till att sprida och uppmärksamma vikten av blodgivning.

Blodgivare räddar liv

Tänk att en halvtimme av din tid och en donerad blodpåse kan hjälpa upp till tre andra personer varje gång du ger blod. Tusentals människor behöver få blodtransfusioner för att överleva, det transfunderas över tusen blodenheter (röda blodkroppar, plasma och trombocyter) varje dag. Blod är en färskvara som inte kan framställas på konstgjord väg utan endast ges från människa till människa.

I Sverige går det att ge blod från Kiruna till Ystad i närmare ett hundratal fasta lokaler. Runt om i landet finns även flera hundra hållplatser för de mobila blodgivningsenheterna, de så kallade blodbussarna.

Vi finns på plats

Under Blodomloppet finns blodcentralerna på plats och berättar om hur viktigt det är att ge blod – och det går även att anmäla sitt intresse för att bli blodgivare.

I samband med loppen rekryterar vi runt 2 500 nya blodgivare (tillkommer gör de som anmält sig efter själva loppdagen).

Fakta om blodgivning i Sverige

Blodcentraler och blodbussar nära dig

På GeBlod.nu hittar du enkelt din närmaste blodcentral eller blodbuss. Här får du också svar på frågor och kan boka tid.
Bli blodgivare, du med!

geblod.nu
Ditt friskvårdsbidrag kan rädda liv

Ditt friskvårdsbidrag kan rädda liv

Läs mer om friskvårdsbidraget