Sveriges största motionslopp

Om Blodomloppet och vår historia

19 motionslopp med gemensamt mål och syfte

Föreningen Blodomloppet Sverige är en ideell förening vars medlemmar är idrottsföreningar och blodcentraler. Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil.

Loppens överskott går tillbaka till arrangörsföreningarnas ungdomsverksamheter och till att främja vikten av blodgivning.

1993 sa grundarna: ”Framtidens blodgivare finns bland motionärer. Vi startar ett lopp och kallar det Blodomloppet.”

Över 100 000 deltar i Blodomloppet

2019 arrangerades 18 Blodomlopp på 17 orter runt om i landet. Totalt lockade loppen över 105 000 anmälda deltagare.
– Vi ser att många motionslopp tappar deltagare, men Blodomloppet står stadigt och vi ser att många av våra lopp ökar stadigt från år till år. Det känns roligt att allt så många är med och uppmärksammar vikten av att ge blod, säger Tomas Hoszek, ordförande för Föreningen Blodomloppet Sverige.

Lilla Blodomloppet, som arrangeras för barn och ungdomar, växer även det i popularitet och arrangerades i år på 11 orterna med över 2 500 anmälda deltagare. Från och med 2021 finns Lilla Blodomloppet på alla Blodomloppets orter, vilket vi hoppas kunna öka intresset runt om i landet.

En populär friskvårdsaktivitet

Blodomloppets deltagarenkäter visar att det goda syftet, att uppmärksamma vikten av blodgivning, och den sociala aspekten är centrala i loppet. En övervägande majoritet av deltagarna deltar i lag om fem personer och varje lopp avslutas med en gigantisk picknick.
– Blodomloppet är en av landets största friskvårdsinsatser för företag, kommuner och regioner. En viktig faktor är att alla på arbetsplatsen kan delta, oavsett om du vill promenera 5 kilometer eller springa 5 eller 10 kilometer. Och alltihop för en god sak, berättar Tomas Hoszek.

Läs mer om friskvård

Lockar nya blodgivare

Under året valde över 2 000 personer att i samband med Blodomloppet bli blodgivare och många blodcentraler vittnar om att det efter det lokala loppet finns ett ökat intresse på orten om att bli blodgivare.

Läs mer om blodgivning

30 år i Blodgivningens tjänst

Vi har vuxit från två lopp och ett tusental deltagare till Sveriges största motionslopp. Idag 20 lopp i 19 städer och drygt 100 000 deltagare. Och varje år anmäler sig drygt 4 000 nya blodgivare i samband med loppen. Häng med på resan du också!

Historiska ögonblick