fbpx

Blodomloppets röda tråd är blodgivning

Blodomloppets syfte är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil.

Under de senaste åren har vi haft över 100 000 deltagare varje år och ungefär var sjunde deltagare var blodgivare sedan tidigare. Det är för blodgivningen som Blodomloppet finns till.

Vår vision med Blodomloppet är ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod.

Som deltagare i Blodomloppet är du en vinnare på flera olika sätt. Du visar att du bryr dig om din egen och andras hälsa och du hjälper till att sprida och uppmärksamma vikten av blodgivning.

Blodgivare räddar liv

Tänk att en halvtimme av din tid och en donerad blodpåse kan hjälpa upp till tre andra personer varje gång du ger blod. Tusentals människor behöver få blodtransfusioner för att överleva, det transfunderas över tusen blodenheter (röda blodkroppar, plasma och trombocyter) varje dag. Blod är en färskvara som inte kan framställas på konstgjord väg utan endast ges från människa till människa.

I Sverige går det att ge blod från Kiruna till Ystad i närmare ett hundratal fasta lokaler. Runt om i landet finns även flera hundra hållplatser för de mobila blodgivningsenheterna, de så kallade blodbussarna.

Under Blodomloppet finns blodcentralerna på plats och berättar om hur viktigt det är att ge blod – och det går även att anmäla sitt intresse för att bli blodgivare. I samband med loppen rekryterar vi runt 2 500 nya blodgivare (tillkommer gör de som anmält sig efter själva loppdagen).

Passa på du också!

På GeBlod hittar du allt du behöver veta om blodgivning; hur det går till, vad man ska tänka på och vilka regler och riktlinjer som finns.

Tack vare alla blodgivare kan tusentals operationer, transplantationer och sjukdomsbehandlingar genomföras varje år på människor i alla åldrar.

Bli blodgivare, du med!

VIP-gåva till alla blodgivare

När man anmäler sig till Blodomloppet kan blodgivare välja att kryssa i att man är givare. Du som blodgivare får då en blodgivargåva som ett extra tack.

Fakta om blodgivning i Sverige:

  • Det finns ca 373 000 registrerade blodgivare (gett blod de senaste fem åren)
  • Cirka 208 000 är aktiva blodgivare (gett blod minst en gång senaste året).
  • Medelgivningsfrekvensen bland aktiva givare är 2,1 gånger per år.
  • Varje år rekryteras omkring 45 000 nya givare (ungefär lika många slutar).
  • I snitt transfunderas det cirka 1200-1500 blodenheter (röda blodkroppar, plasma, trombocyter) per dygn.
  • Cirka 90 000 personer får blodtransfusioner varje år.
  • Sverige har över 90 blodcentraler, från Ystad i söder till Kiruna i norr och 15 mobila blodgivningsenheter (blodbussar, minibussar, trailers). Dessa besöker närmare 450 hållplatser (t ex torg och större företag).
  • Blod är en färskvara, det tillverkas inte på konstgjord väg utan ges från människa till människa.

Grundare

Presentatör

Huvudpartner

Nationell partner