OS-medaljören Simon Pettersson ambassadör i Uppsala

Uppsalas lokala ambassadör 2024 är ingen mindre än OS medaljören och diskuskastaren Simon Pettersson.

Av Blodomloppet
03 april 2024
Twitter Facebook

Blodomloppet Uppsala hälsar diskuskastaren, Simon Pettersson välkommen som årets ambassadör.

Simon är uppvuxen i en liten ort som heter Sixarby, som ligger mellan Uppsala och Gävle. Simons friidrottsintresse började tidigt vid Örbyhus IF. Han testade flera olika grenar inom mångkamp innan han upptäckte att hans stora talang fanns inom kastgrenarna. Simon tävlar för Upsala IF med hjälp av tränaren Henrik Wennberg.

Känner mig hedrad att få var en del av en sån fin rörelse

Simons meritlista är lång och för att nämna de främsta meriterna så finns en 11:e plats i VM 2017, silvermedaljör i OS 2020 och SM guld 2022 i diskus, silver i inomhus SM 2020, 5:a i VM 2022 samt nu senast silver i Europacupen i kast 2024.

Blodomloppet blandar folkfest och livsviktig sak

Ett av Blodomloppets syften är att uppmuntra fysisk aktivitet. Hur ser din egen träning ut?

– För stunden så har jag mellan 8–10 pass i veckan, fyra i gymmet, fyra kastpass och två pass med lite rehab eller helvila beroende på hur de känns.

Just nu pågår intensiv träning inför sommar OS i Paris 2024 och om lusten, orken och kroppen hänger med så kanske även en satsning inför OS 2028.

Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt?

– Jag tror att när man blandar en folkfest med en sån god och livsviktig sak som att ge blod så får man ett väldigt lyckat koncept som många känner att man vill vara en del av och göra skillnad.

Blodgivning är en förutsättning för att sjukvården ska kunna hjälpa människor. Utan blodgivare skulle vi förlora människor alldeles för tidigt

Inspirerad av sin mamma

Simons mamma är och har varit blodgivare så länge som han kan minnas. Detta medförde att Simon tidigt kände till att man både kan ge och få blod. I nuläget är det inte aktuellt för Simon att donera blod eftersom Simon behöver sina blodkroppar för att kunna prestera på topp. Däremot har Simon planer på att börja ge blod efter sin framgångsrika idrottskarriär.

– Jag har alltid varit positiv till blodgivning med inspiration från min mamma, säger Simon eftertryckligt.

Läs mer om Blodomloppet i Uppsala.