Känningar i ett knä eller en rygg som trilskas? Du är inte ensam om att kroppen ger sig till känna när löparsäsongen drar igång. Friskis tipsar om hur och vad du kan träna när det känns skavigt i kroppen.
Det finns otroligt många olika anledningar till att du får ont eller obehag i olika delar av kroppen. Om du har ont, börja med att kolla upp vad det är så att du inte tränar på ett sätt som gör det värre.
När det är klart finns det några tips som kan vara bra att ha i bakfickan för att kunna hålla igång träningen, även när det skaver.
Ofta beror smärta på att kroppen inte är beredd på träningsnivån. Att man börjat med att springa för långt, för snabbt eller för ofta.
– Då är det smart att lätta av på belastningen, till exempel lägga in mer återhämtning mellan passen och köra kortare distanser. Därefter kan man successivt öka toleransen. Att följa ett program, kanske ett rehabprogram, kan vara riktigt bra så att man styr upp det hela, säger Andreas Dahlqvist, löpcoach på Friskis.
Grunden är att träna varierat. Det är schysst mot kroppen att inte träna samma sak hela tiden. Komplettera löpningen med annan typ av träning som styrka och rörlighet.
– På så sätt kan du förebygga och ta hand om kroppen för att den ska hålla längre.
Det kan också vara smart att checka dina skor. Kanske behöver du nya eller en annan typ av skor? Hur mycket lutning (“drop” från häl till tå) skon har kan påverka. Proffsiga skohandlare kan ge dig råd.
– Välj också snällt underlag när du springer. För många blir traillöpning skönare. Kanske kan du ta mjuka helgpass ute i skogen?
Sist men inte minst, kolla av din teknik. Alla har sin egen löpteknik och det gäller att hitta sin egen känsla men det finns några nycklar som man kan prova för att göra löpsteget lite lättare.
– Om du har möjlighet, haka på en löpargrupp. Det finns bra tips kring hur man får med överkroppen på ett bra sätt i löpningen och hur man kan hitta en bra stegfrekvens. Vill du hellre träna själv finns många onlinekurser att välja mellan.