Stavgång – ett skonsamt och effektivt sätt att träna!

Att gå med stavar är en skonsam och effektiv träningsform. Särskilt bra är den för dig om tycker belastningen är för stor för löpning, eller om du känner att du inte kommit till “löpningsfasen” i din träning ännu.

Av Blodomloppet
22 februari 2022
Twitter Facebook

Stavgång sägs ha uppfunnits i mitten på 50-talet, då motionärer i Finland inspirerades av skidlöparnas sommarträning. För att efterlikna längdskidåkningen sprang löparna med stavar på mjukt underlag, framförallt på sand och i myrar.

Träningsformen spred sig och växte snabbt i popularitet. Till en början användes just skidstavar, vilka sedermera visade sig vara för långa för att gå med. Speciella gångstavar utvecklades och ytterligare träningsutrustning var född.

På 90-talet boomade stavgång som träningsform. Och än idag kallas stavgång på engelska för “Nordic walking”, vilket säger en del om ursprunget.

Stavgång aktiverar överkroppen och höjer pulsen

En vanlig träningsmetod att börja med som motionär är promenader. Raska promenader ger frisk luft och förhöjer pulsen över den normala. Kanske kan det då och då även läggas in en liten “spurt” för att riktigt få upp pulsen emellanåt.

I takt med att konditionen förbättras kan det vara idé att snegla på stavgång som ett nästa steg. Många upplever att löpning är för slitsamt, särskilt för knä och leder, då belastningen på varje steg är stor.

Stavarna minskar belastningen och gör samtidigt att överkroppen aktiveras ordentligt. Ansträngningen för hjärta och lungor ökar, utan att du behöver höga tempot eller gå längre än du gjort tidigare.

Passar bra för den som vill gå ner i vikt

Om du eller någon du känner tränar med målet att gå ner i vikt kan stavgång vara en bra träningsmetod.  Under höst och vinter kan det dessutom vara en extra trygghet att få stöd av stavar då underlaget kan vara halt.

I början av 2010-talet kom ett par studier som visade att promenader med stavar ökade hjärtfrekvensen med uppemot 15 procent gentemot jämförbara promenader utan stavar. Att träna med lägre belastning och högre puls är en vinnande kombination.

Tillhör du gruppen löpare som vill ta din träning till en ny nivå kan du faktiskt också testa att träna med stavar. Leta upp en jobbig backe eller ta sikte på obanad terräng i skogen spring med stavarna, precis som de finska längdskidåkarna gjorde en gång i tiden!

Tips: Längd på stavar

Stavarnas längd bör vara ungefär två tredjedelar av din kroppslängd. Om du inte vet hur lång du är kan du se till att armbågen är i ungefär 90 graders vinkel när du håller i stavarna framför dig.

Källa: Stavguiden

OBS! Det är inte säkert att du kan delta i Blodomloppet med stavar. Kontakta den lokala arrangören för det Blodomlopp du vill delta i för att få svar på vad som gäller just där.