Blodgivare och blodmottagare gör kändisar sällskap som lokala ambassadörer

”Blodgivare är för mig en påminnelse om hur många människor det finns som vill hjälpa andra, även hjälpa människor som man inte känner eller har någon som helst relation till”, berättar Pär Holmgren, lokal ambassadör för Blodomloppet.

Av Blodomloppet
20 april 2017
Twitter Facebook

Som vi tidigare berättar har Blodomloppet även i år en rad olika lokala ambassadörer som hjälper våra respektive lopp med att promota arrangemangen och frågan om blodgivning. Dessutom är Erik Ståhl Blodomloppets nationella superambassadör.

Henrik Olsson är en av Malmös ambassadörer

Efter premiärloppet i Karlskrona 15 maj följer Malmö upp med sitt Blodomloppet dagen efter, tisdag 16 maj. Loppet har i år flera ambassadörer, bland andra Kävlinge kommun och 26-årige Henrik Olsson, vars liv räddats tack vare blodgivare.

Henrik Olsson är född med en blodsjukdom som ingår i en grupp som kallas för Sideroblast Anemi, och han var troligtvis den enda i världen som har haft den här varianten. Sjukdomen gjorde att hans blodkroppar blev fulla av järn och inte kunde fungera som de skulle.

När Henrik var nio veckor gammal fick han den första blodtransfusionen. Varannan till var tredje vecka har Henrik fått tre påsar blod, vilket tagit ungefär 4-5 timmar. Utan alla dessa blodtransfusioner skulle Henrik aldrig ha blivit mer än 9 veckor, idag är han 26 år.

– I februari 2016 genomgick jag en benmärgstransplantation. Transplantationen gör att jag inte behöver fler blodtransfusioner. Nu mår jag utmärkt och har aldrig känt mig så här bra. Men det finns många andra människor som är i stort behov av att fler blir blodgivare, säger Henrik Olsson.

Du kan träffa Henrik på Malmös Blodomlopp den 16 maj, han berättar gärna mer om hur det känns att få blod. Kanske är det just ditt blod som räddat hans liv.

– Jag skulle inte levt utan alla blodtransfusioner jag fått och jag är djupt tacksam till alla som är blodgivare och därigenom räddat mitt liv. Samtidigt vill jag uppmana alla människor att ge blod, det tar inte mer än 20-30 minuter 3-4 gånger per år, fortsätter Henrik.

En kommun som profilerar hälsa

Kävlinge kommun är en god förebild för andra kommuner som Blodomloppet Malmö vill uppmärksamma lite extra – genom att utse dem till en av loppets ambassadörer.

Kommunen har under flera år deltagit med väldigt många anställda i förhållande till sin storlek i Blodomloppet och arbetar också målinriktat mot värden som går i linje med Blodomloppets.

– Vi fokuserar på att hela tiden bli bättre, ett kvitto på det är utmärkelsen Sveriges Kvalitets Kommun 2015-2017, säger Monika Dora som arbetar som hälsoutvecklare i kommunen.

Hon fortsätter:

– Vi har valt Blodomloppet för att nästan alla kan delta. Antingen genom att promenera tillsammans eller springa. Det finns något för de flesta helt enkelt. Och att tillsammans avsluta med picknick är ett väldigt trevligt avslut på evenemanget.

Blodgivning: ”Att hjälpa människor, som vi inte känner”

I Uppsala, som arrangerar Blodomloppet torsdag 18 maj, är Pär Holmgren ambassadör för årets lopp. Många känner igen Pär som meteorolog på SVT, där han arbetade under 20 år, fram till 2008.

Pär Holmgren. Foto: Malin Gezelius

Blodgivare har han varit sedan 1995.

– Blodgivare är för mig en påminnelse om hur många människor det finns som vill hjälpa andra, även hjälpa människor som man inte känner eller har någon som helst relation till, berättar Pär Holmgren.

Han utvecklar:

– Det kan i sin tur även ge mig ett hopp om att vi tillsammans ska kunna skapa ett hållbart samhälle; just för att hjälpa människor, som vi inte känner – framtida människor och människor i andra delar av världen.

Sedan 2015 arbetar Pär på Länsförsäkringar som naturskadespecialist. Han är en mångsysslare av rang och har minst sagt många strängar på sin lyra; föreläsare, författare med eget bokförlag, involverad i flera olika miljöprojekt och utnämnd till hedersdoktor vid Uppsala Universitet 2012.

Och ambassadör för Blodomloppet Uppsala!

– Blodomloppet är ett perfekt tillfälle att uppmärksamma att vi behöver fler blodgivare, och dessutom att hälsa och träning är viktigt – för oss alla, avslutar han.

Östen och Jens sprider solsken i Hudiksvall

I samband med Blodomloppet Hudiksvall, måndag 22 maj, bjuder den lokala stjärnduon Östen Eriksson och Jens Kristenson, två delar av Östen med Resten, upp till dans.

Arrangören utlovar garanterad toppunderhållning lagom till picknicken efter loppet.

Precis som när Linda Bengtzing uppträder i Linköping är det fri entré även för de som inte deltagit i själva loppet – alla är välkomna! Östen och Jens äntrar scenen på Glysisvallen omkring kl. 20:00.

Mer information

Läs mer om Elitidrottare och äventyrare bland Blodomloppets lokala ambassadörer

Anmäl dig till Blodomloppet