Simon Pettersson – ambassadör för Blodomloppet i Uppsala 2024

Diskuskastaren med vingspann på 2,04 m

En av Uppsalas två lokala blodomloppsambassadörer 2024 är ingen mindre än OS-medaljören och diskuskastaren Simon Pettersson med ett imponerande vingspann på 2,04 m.

Blodomloppet Uppsala hälsar diskuskastaren Simon Pettersson välkommen som årets ambassadör.

Simon är uppvuxen i en liten ort som heter Sixarby, som ligger mellan Uppsala och Gävle. Simons friidrottsintresse började tidigt vid Örbyhus IF. Han testade flera olika grenar inom mångkamp innan han upptäckte att hans stora talang fanns inom kastgrenarna. Simon tävlar för Upsala IF med hjälp av tränaren Henrik Wennberg.

Simons meritlista är lång och för att nämna de främsta meriterna så finns en 11:e plats i VM 2017, silvermedaljör i OS 2020 och SM-guld 2022 i diskus, silver i inomhus-SM 2020, 5:a i VM 2022 samt nu senast silver i Europacupen i kast 2024. Simon ärades året 2022 med stora grabbars och tjejers märke nummer 583. Utmärkelsen är ett hederstecken, som sedan 1928 tilldelas framgångsrika utövare av olika sporter.

Just nu pågår intensiv träning inför sommar-OS i Paris 2024 och om lusten, orken och kroppen hänger med så kanske även en satsning inför OS 2028.

Simon beskriver sig som en riktig bondgrabb, bosatt i Sixarby. Han trivs utmärkt i skog och natur, därav valet av boplats. Han är uppvuxen med flera hundar men har inte själv några husdjur men trivs fint i deras sällskap.

Simons mamma är och har varit blodgivare så länge som han kan minnas. Detta medförde att Simon tidigt kände till att man både kan ge och få blod.

– Jag har alltid varit positiv till blodgivning med inspiration från min mamma, säger Simon Pettersson eftertryckligt.

I nuläget är det inte aktuellt för Simon att donera blod eftersom Simon behöver sina blodkroppar för att kunna prestera på topp. Däremot har Simon planer på att börja ge blod efter sin framgångsrika idrottskarriär.

 Snabba fakta:

 • Född: 1994
 • Bor: Uppsala
 • Yrke: Diskuskastare
 • Längd: 1,98
 • Vingspann: 2,04 m
 • Mål med livet: Njuta av det och sysselsätta mig med det som jag verkligen tycker är roligt. Värna om mina relationer med medmänniskor.
 1. Hej Simon, hur står det till? Hej! Det är bra tack, det känns under kontroll.
 2. Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Inte alls, känner mig hedrad att få var en del av en sån fin rörelse.
 3. Vilken otrolig idrottsman du är. Grattis till dina framgångar och till din medalj från Olympiska spelen i Tokyo och alla andra medaljer. Är planen att även i fortsättning satsa på de stora mästerskapen? Tack så mycket! Planen är att satsa vidare mot framför allt OS nu senare i sommar. Som kastare kan man hålla på en bit upp i åren så skulle vara kul och satsa vidare mot Los Angeles 2028 efter det men vi får se hur kropp och knopp mår.
 4. Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Jag tror att när man blandar en folkfest med en sån god och livsviktig sak som att ge blod så får man ett väldigt lyckat koncept som många känner att man vill vara en del av och göra skillnad.
 5. Blodomloppet vill lyfta behovet av blod i Sverige. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din egen träning ut? För stunden så har jag mellan 8 och 10 pass i veckan: 4 stycken i gymmet, 4 kastpass och två pass med lite rehab eller helvila beroende på hur de känns.
 6. Du är elitidrottare och då är tidpunkten inte helt rätt för dig att ge blod. När du övergår från elitidrott till motionär, kan du tänka dig att ge blod då?  Det är planen så svar JA.
 7. Du är en stor förebild för många personer speciellt inom friidrott. Andra viktiga förebilder är våra blodgivare. Hur viktigt anser du att det är, att blodgivare donerar blod så vi har ett välfyllt blodlager i Sverige? Väldigt viktigt, de är en förutsättning för att sjukvården ska kunna hjälpa människor. Utan blodgivare skulle vi förlora människor alldeles för tidigt.
 8. Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare. Visste du att det går åt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner? Jag har varit lyckligt lottad och sluppit det.
 9. Har du deltagit i Blodomloppet tidigare? Bara som funktionär, kommer jag ihåg rätt så kan jag ha varit med någon gång när jag var liten.
 10. Sist men inte minst, lycka till med idrottskarriären. Du är en bra förebild. Stort tack!