UPPSALAS BLODOMLOPPSAMBASSADÖR 2023: Albin Ridefelt

Orienteraren i vit rock

Uppsalas lokala blodomloppsambassadör 2023 är Albin Ridefelt från Uppsala.

Albin Ridefelt, Läkare.

Blodomloppet i Uppsala hälsar läkaren och orienteraren i världsklass, Albin Ridefelt välkommen som årets ambassadör.

Albin testade flera olika idrotter innan han fastnade för orienteringen. Han gick orienteringsgymnasiet i Sandviken och hans elitidrottskarriär är imponerande med flera VM-, EM- och SM-medaljer på sin meritlista. Dessutom har han 4 totalsegrar i O-ringen och flera World Cupsegrar.

Efter gymnasiet studerade Albin läkarprogrammet parallellt med sin idrottskarriär. En imponerande bedrift. Albin gjorde sin AT-tjänstgöring i Jönköping. Under pandemin arbetade Albin på en covidavdelning på Ryhovs Länssjukhus i Jönköping. Nu arbetar han som läkare inom allmänmedicin på en vårdcentral i Uppsala och är fortfarande aktiv elitidrottsman. Albin tävlar för OK Linné och där träffade han orienteraren Johanna. De gifte sig i augusti 2022. Albin och Johanna har orienteringen som sitt gemensamma intresse.

Albin och Johanna.

Albins mamma är blodgivare och hans pappa är läkare inom laboratoriemedicin. Detta gjorde att Albin tidigt förstod hur viktigt det är att blodgivare finns, så att vården kan fungera som den ska.

– Jag har som läkare jobbat inom akutsjukvård och med cancerpatienter och vet hur viktigt det är att det finns blod att tillgå. Blod räddar liv, säger Albin Ridefelt.

I sommar ska Albin delta i orienterings-VM i Schweiz. Förberedelserna inför VM består bland annat av höghöjdsträning. Detta gör att Albin för tillfället inte bör ge blod eftersom han behöver sina röda blodkroppar för att klara av att springa på högre höjder. Däremot så vill Albin ge blod i framtiden.

OK Linné, seger i 10-mila 2022.

Snabba fakta:

  • Född: 1991
  • Bor: Uppsala
  • Yrke: Läkare
  • Mål med livet: Glädje och utmaningar

Hej Albin, hur står det till?

Bra, även om det varit en lite väl lång vinter för mig som gillar bättre löpväder.

Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut?

Verkligen inte. Det var hedrande att få frågan.

Vilken otrolig idrottsman du är. Grattis till dina framgångar och till dina VM-, EM- och alla andra medaljer. Är planen att även i fortsättning satsa på de stora mästerskapen?

Så länge det är inspirerande och kroppen tål all träning. Jag hoppas det blir ett tag till…

Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt?

Välarrangerad folkfest, för en god sak – kan det bli bättre?

Blodomloppet vill lyfta behovet av blod i Sverige. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din egen träning ut?

Det blir 12 löppass i veckan, de flesta ute i skogen. Det blir totalt ca 150 km. Jag tar även gärna en löprunda under lunchrasten.

Du är elitidrottare och då är tidpunkten inte helt rätt för dig att ge blod. När du övergår från elitidrott till motionär, kan du tänka dig att ge blod då?

Absolut.

Du gör ett viktigt jobb som läkare inom sjukvården. Hur viktigt anser du att det är att blodgivare donerar blod så vi har ett välfyllt blodlager i Sverige.

Jag har själv sett skillnaden det kan göra hos cancerpatienter, eller de som råkar illa ut på andra sätt. Det räddar liv och gör enorm skillnad i livskvalitet hos de som verkligen behöver det.

Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare. Visste du att det går åt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner?

Lyckligtvis inte.

Du har deltagit i Blodomloppet tidigare. Hur gick det för dig, blev det någon bra placering?

Jag sprang senast 2019 i Uppsala och lyckades vinna då!

Sist men inte minst, lycka till både i idrotts- och yrkeskarriären. Du är en bra förebild.

Tack!

På väg mot EM-guld i medeldistans 2022.