Text

Uppsala: Ny plats – samma succékoncept

Torsdag 17 maj är det dags för årets upplaga av Blodomloppet i Uppsala. Och evenemanget kommer lägligt – Uppsalaregionen behöver fler blodgivare.

Av Blodomloppet
15 maj 2018
Twitter Facebook

I år äger Blodomloppet rum på Uppsala friidrottsarena på Gränby Sportfält, som invigs innan starten av loppet. Intresset är stort även i år.

– Vi är glada och stolta över att ha över 12 000 deltagare. Vi har kapacitet att ta emot fler så välkomna att efteranmäla er, säger Anders Thor från Upsala IF Friidrott.

Han fortsätter:

– Vi kommer att ha ont om bilparkeringsplatser. Vi uppmanar alla att välja andra färdsätt. Vi har ett samarbete Upplands Lokaltrafik som subventionerar en dygnsbiljett.

Deltagarna bjuds på trevliga och lättsprungna banor som är kontrollmätta. 10 km-banan går runt Gamla Uppsala högar och 5 km-banan går i Gränbyparken.

”Behöver öka antalet blodgivare i Uppsalaregionen”

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Blodomloppet är årets viktigt lopp, det är en manifestation för blodgivningen, berättar Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker och ansvarig för blodgivarrekrytering, Akademiska sjukhuset.

Hon fortsätter:

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för blodgivarnas betydelse för den moderna sjukvården, och tar steget och anmäler sig som blodgivare.

Uppsala har omkring 15 000 registrerade blodgivare, men det behövs fler.

– Vi har i dagsläget svårt att få blodet på Akademiska sjukhusets blodbank att räcka till de patienter som behöver det. Vi behöver med andra ord öka antalet blodgivare i Uppsalaregionen, berättar Maggie Östlund.

1700 medarbetare från Akademiska deltar

Sjukhuset har i år gjort en extra hälsosatsning som innebär att arbetsgivaren står för anmälningsavgiften och ett ”startkit”. Blodomloppet är en viktig del i sjukhusets hälsosatsning.

– Det är verkligen jätteroligt att så många anmält sig. Uppslutningen är fantastisk. Vi hoppas att detta ska bli en medarbetarfest med hälsoinriktning och förhoppningsvis en skön social aktivitet, säger HR-direktör Lena Hadad.

Bakgrunden till att Akademiska sjukhuset gör denna hälsosatsning, som sannolikt är Uppsalas största på medarbetare, har enligt Lena Hadad flera förklaringar.

Hälsofrågor är vardag för sjukhusets medarbetare och den egna hälsan är jätteviktig. Vid sidan av andra hälsofrämjande aktiviteter är Blodomloppet ytterligare ett sätt för oss att förstärka det hälsofrämjande.

– Det finns även en koppling till blodgivning. Vi som jobbar inom hälso- och sjukvården inser hur livsavgörande det är att lämna blod och uppmuntra fler som kan att göra det, avslutar Lena Hadad.

Läs mer