På måndag är det dags för den tredje upplagan av Blodomloppet i Östersund. Arrangörerna hoppas på att omkring tusen deltagare är med och uppmärksammar vikten av att ge blod. Deltagarna går, lunkar eller springer 5 eller 10 km, och det finns två kortare distanser för barnen i Lilla Blodomloppet. Arrangör för loppet är Östersunds SK […]
På måndag är det dags för den tredje upplagan av Blodomloppet i Östersund. Arrangörerna hoppas på att omkring tusen deltagare är med och uppmärksammar vikten av att ge blod.
Deltagarna går, lunkar eller springer 5 eller 10 km, och det finns två kortare distanser för barnen i Lilla Blodomloppet. Arrangör för loppet är Östersunds SK och blodcentralen Storsjötappen.
Arenaområdet är nytt för i år då loppet har start och mål i Badhusparken. Parken ligger vackert beläget nere vid Storsjöns strand och är en aktiv evenemangspark under hela året. På scenen blir det nu musikunderhållning och prisutdelningar under kvällen.
Den nya banan är kontrollmätt till 5 respektive 10 kilometer av förbundsmätare.
Östersunds SK är en i det närmaste unik skidklubb i Sverige. Föreningen grundades år 1900 och fyller 118 år i november. Man har tradition från flera skidsporter, men de senaste 50 åren är det främst längdskidor som är i fokus.
– Vi har en väldigt bred verksamhet, berättar Tommie Jirhed från Östersunds SK, som också är tävlingsledare för Blodomloppet Östersund. Föreningen har barnskidskola, verksamhet för ungdom och ”ungdom-motion”, för de som inte vill tävla. Dessutom har vi parasport och elitverksamhet för både juniorer och seniorer.
– En extra rolig del i verksamheten är att vi har ”ÖSK Motion”, med träning för alla typer av motionärer. Där har vi våra elitåkare som instruktörer och det brukar vara uppemot 80 stycken deltagare på träningarna.
Tommie Jirhed berättar att föreningen är vana arrangörer och att man ser fram mot att stå som värd för Blodomloppet.
– Föreningen har arrangerat många stora evenemang, som World Cup i längdskidor, två skid-SM och flera skandinaviska cuper. Vi har ett annat motionslopp på våren och ser fram mot att arrangera Blodomloppet och få det att växa, avslutar Tommie Jirhed.
Representanter från Storsjötappen finns på plats vid evenemangsområdet för att ta emot intresseanmälningar och svara på frågor. Totalt finns omkring 3 000 aktiva blodgivare i länet.
– Blodomloppet är ett bra sätt för oss att visa upp oss och nå de som är intresserade av att bli blodgivare, berättar Anneli Markgren, biomedicinsk analytiker och sektionssamordnare på Storsjötappen.
Anneli Markgren berättar att länet har en väldigt trogen blodgivarbas och att man är en av få regioner som haft ett bra lager hela sommaren.
– Många blodgivare kommer direkt när de får sin kallelse, eller när behovet ökar och vi ringer in dem. De är väldigt trogna och ställer upp snabbt.
– I samband med Blodomloppet kan man på plats anmäla sitt intresse att bli givare, och sedan blir man kontaktad per telefon av oss för en tid då man nyregistrerar sig. Vi hoppas många anmäler sitt intresse på måndag, för även om lagret är bra behövs det alltid fler blodgivare, avslutar Anneli Markgren.
Första klass under kvällen Lilla Blodomloppet 1500 meter och 500 meter, med uppvärmning klockan 17:10 och start 17:30 respektive 17:40. Tio kilometer startar 18:30 och halvmilen klockan 18:55.