Inför Västerås: Drygt 4500 deltagare – ”Vårt mål i år är att rekrytera minst 150 nya blodgivare”

Till den 14:e upplagan av Blodomloppet i Västerås väntas drygt 4 500 deltagare. Blodcentralen har satt målsättningen vid 150 nya givare!

Av Blodomloppet
26 augusti 2017
Twitter Facebook

Arrangörerna, Västerås FK Friidrott och Blodcentralerna i Västmanland, håller tummarna för fint väder och många efteranmälningar till måndagskvällens lopp.

På plats på Rocklundaområdet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare. Representanter från Blodcentralerna i Västmanland tar emot intresseanmälningar och svarar på frågor.

– Vårt mål i år är att rekrytera minst 150 personer som nya blodgivare, berättar Gitte Johansson, legitimerad biomedicinsk analytiker och blodcentralernas ansvarige för Blodomloppet i Västerås.

Vidare berättar Gitte Johansson att blodcentralerna förbokat tider de närmsta 4-6 veckorna framåt för Blodomloppets nya givare.

Lokal ambassadör för årets lopp är bandyprofilen Pelle Fosshaug.

14:e gången i Västerås

Per Tunander från Västerås FK Friidrott är tävlingsledare och berättar att förberedelserna inför evenemanget har gått bra. Till sin hjälp har klubben en stor mängd volontärer.

– Sammanräknat är det minst 120 funktionärer som hjälper till för att göra Blodomloppet möjligt. Det är allt från flaggvakter, hjälp vid vätskekontroller och runtomkring på evenemangsområdet, berättar Per Tunander.

Årets upplaga är det 14:e i Västerås. Bland nyheterna för i år finns framförallt Lilla Blodomloppet för barn (ca 500 meter) samt en storbildskärm som möjliggör livesändning på blodomloppet.se.

Arrangeras på 16 orter

2016 blev Blodomloppet Sveriges största motionslopp med 16 lopp i 15 städer och totalt 111 599 deltagare. 2017 arrangeras loppet på 16 orter. 

– Blodomloppets arbetar för ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod. Syftet är att skapa uppmärksamhet och engagemang kring blodgivning och främja en hälsosam livsstil, säger Claes Fagerström, ordförande för föreningen Blodomloppet Sverige.

Bli blodgivare

Mer om Blodomloppet Västerås