Blodgivning en självklar del i familjen Carlssons liv

Föräldrarna har gett blod i 15 år. Dottern sedan hon var 18. 21-åriga Lovisa Carlsson, mamma Rose-Marie och pappa Magnus åker alla tre regelbundet från Ed till Uddevalla för att ge blod tillsammans.

Av Blodomloppet
20 mars 2024
Twitter Facebook

– Vi alla känner att vi gör det för en bra sak. Att vi kan hjälpa andra som behöver blod, och bidra till forskningen, säger Lovisa.

Blodgivningsverksamheten på lokala sjukhuset i Bäckefors lades ner för en tid sedan, så nu brukar familjen göra en heldagsaktivitet när de åker en timme med bil till Uddevalla – som nu är närmast – för att lämna blod. De stannar till, ger blod tillsammans och äter lunch.

Min mamma tog emot blod i samband med att jag föddes. Hon kände efteråt att ”jag vill hjälpa andra som har samma behov som jag hade”.

Men deras engagemang slutar inte där. Rose-Marie, Lovisa och hennes partner Charlie – även han blodgivare – deltog alla tre på Blodomloppet i Dals-Ed i somras – där de sprang 5 kilometer.

– Det var väldigt kul. Jag hade inte sprungit på länge, men det var roligt att testa. Speciellt eftersom det inte är krav på att springa, det går bra att promenera också. Charlie hade aldrig hört talas om Blodomloppet – men nu efteråt var han så taggad på att springa 2024 också.

– Det är så häftigt att få se alla människor som vill vara med. Det finns inte så många aktiviteter för vuxna i Ed, förutom lokala gym och Friskis & Svettis. Vi har föreningar som erbjuder fotboll och tennis – men det har inte funnits något som alla kan delta i – som t.ex. Blodomloppet. Det har verkligen märkts på Facebook, att det funnits ett stort intresse att delta. Både bland givare och icke-givare, säger Lovisa.

Blodomloppet i Dals-Ed arrangeras 13 maj 2024.