När Blodomloppet 2025 drar igång måndagen den 12 maj är det Munkedal som har äran att stå som startpunkt för årets lopp – och det med fullt fokus på barn och ungas hälsa. Över 500 elever kommer då att snöra på sig skorna och delta i skolans egen version av loppet, helt utan kostnad. Loppet […]
När Blodomloppet 2025 drar igång måndagen den 12 maj är det Munkedal som har äran att stå som startpunkt för årets lopp – och det med fullt fokus på barn och ungas hälsa. Över 500 elever kommer då att snöra på sig skorna och delta i skolans egen version av loppet, helt utan kostnad.
Loppet är en del av Munkedalsskolans hälsovecka och har blivit möjligt genom ett nära samarbete mellan skolan och kommunen. Tillsammans vill de få fler barn i rörelse – något som blivit allt viktigare.
– Nästa vecka är det hälsovecka på skolan samtidigt som Blodomloppet hålls här i Munkedal. Då vill vi att barnen ska vara med och springa. Alla mellanstadieelever springer på Blodomloppets bana, medan lågstadiet springer här på skolan, berättar Amanda Wilhelmsson, biträdande rektor på Munkedalsskolan.
Blodomloppet har blivit mer än ett lopp här i Munkedal. Det är en katalysator för bättre hälsa, större engagemang och starkare gemenskap
Satsningen är en del av kommunens bredare arbete med att stärka folkhälsan och öka blodgivningen. Redan förra året tog kommunen initiativ till att arrangera Blodomloppet för första gången – och nu fortsätter engagemanget växa.
– Vi har som mål att förbättra folkhälsan i kommunen, och Blodomloppet blev ett naturligt steg. Vi startade också ett särskilt Skolomlopp för elever i årskurs 4 till 9. Kommunen finansierar deras startavgifter, T-shirts och medaljer, säger Peter Karlsson, förvaltningschef för samhällsbyggnad i Munkedal.
Men det handlar inte bara om själva loppdagen. Hälsoveckan fortsätter med temadagar, rörelseaktiviteter och samtal om välmående.
– Det är alldeles för många barn som sitter stilla idag och det märks. Vi måste alla ta ett gemensamt ansvar för att barn får röra på sig mer, säger Amanda Wilhelmsson. – Och det är roligt – barnen blir så glada när de får springa!
Satsningen har också inspirerat andra förändringar i kommunen. Efter fjolårets Blodomlopp införde Munkedals kommun möjlighet för sina anställda att ge blod på arbetstid – ett konkret exempel på hur ett enda lopp kan skapa ringar på vattnet.
– Blodomloppet har blivit mer än ett lopp här i Munkedal. Det är en katalysator för bättre hälsa, större engagemang och starkare gemenskap, avslutar Peter Karlsson.
Läs mer om Blodomloppet i Munkedal här.