Blodomloppet en 20-årig tradition för Försvarsmakten

Blodomloppet en 20-årig tradition för Försvarsmakten

Försvarsmakten har engagerat sig i Blodomloppet i 20 år. 2005 deltog 120 personer från försvaret. I dag är det tio gånger så många som springer för blodgivningen varje år – närmare 5 procent av all personal deltar på arbetstid. Jan-Henrik Bäck, ansvarig för Försvarsmaktens idrotts- och tävlingsverksamhet, var med och startade upp samarbetet med Blodomloppet […]

Av bldX
13 maj 2025
Twitter Facebook

Försvarsmakten har engagerat sig i Blodomloppet i 20 år. 2005 deltog 120 personer från försvaret. I dag är det tio gånger så många som springer för blodgivningen varje år – närmare 5 procent av all personal deltar på arbetstid.

Jan-Henrik Bäck, ansvarig för Försvarsmaktens idrotts- och tävlingsverksamhet, var med och startade upp samarbetet med Blodomloppet i Göteborg för 20 år sedan.

“Vi tyckte att det var ett bra event som finns över hela riket. Det skapar bra förutsättningar för vår personal att delta. Det är en aktivitet för att personalen ska vara i bra fysisk form, samtidigt som det ger en samhällsnytta”, säger Jan-Henrik Bäck. 

Vid en krigssituation är ett tillräckligt blodlager lika kritiskt som ammunition i vapen eller drivmedel för fordon

Blodgivning har alltid haft en viktig position för Försvarsmakten. Blodbussarna åker till kaserngårdarna på förbanden runtom i landet så FM-anställda kan ge blod utan att behöva lämna arbetsplatsen.

“Vid en krigssituation är ett tillräckligt blodlager lika kritiskt som ammunition i vapen eller drivmedel för fordon. Utan tillräckligt med blod blir uthålligheten för försvaret bekymmersamt”, säger Jan-Henrik Bäck.

En del av företagshälsovården

Fysisk aktivitet och idrottande är också områden som betyder mycket för försvarets kompetens och beredskap. Idrottstävlingar arrangeras varje år på både lokal, regional och nationell nivå – där förbanden tävlar mot varandra. Försvarsmakten har även representationslandslag i åtta olika idrotter som tävlar internationellt.

All uniformerad personal har i arbetsuppgift att träna minst tre timmar i veckan, och alla övriga ges möjlighet att lägga tre timmar i veckan av sin arbetstid på träning.

“Vi bygger en tävlings- och prestationskultur som är otroligt viktig. Vi måste kunna prestera när det gäller som mest. När vi ser faran i vitögat och kanske måste ta ett annat liv – då är det så viktigt att kunna hantera de tankarna, säger Jan-Henrik.