Uppsala: 13 000 anmälda – ”Vi behöver öka antalet blodgivare i regionen”

Blodomloppet i Uppsala lockar även i år många deltagare och arrangörerna räknar till strax över 13 000 anmälda. Akademiska sjukhuset är i behov av fler blodgivare – så passa på att besöka blodcentralens tält och trailer.

Av Blodomloppet
16 maj 2017
Twitter Facebook

– Blodomloppet är årets viktigt lopp, det är en manifestation för blodgivningen, säger Maggie Östlund, biomedicinsk analytiker och marknadsföringsansvarig Blodcentralen, Akademiska sjukhuset.

Hon fortsätter:

– Vi hoppas att fler ska få upp ögonen för blodgivarnas betydelse för den moderna sjukvården, och tar steget och anmäler sig som blodgivare.

Sista gången på Studenternas IP

Bland årets nyheter kan nämnas att tröjutdelningen till deltagarna sker i samband med nummerlappsutdelningen.

– I år är sista chansen att springa på de anrika löparbanorna på Studenternas. Det blir mycket aktiviteter runt evenemanget, med blodgivningstrailern i centrum, berättar Anders Kindmark, projektledare från Upsala IF Friidrott.

Loppet har i år även en storbildsskärm som möjliggör webbsändning från loppet.

Uppsala behöver fler blodgivare

Uppsala har omkring 15 000 registrerade blodgivare, men det behövs fler.

– Vi har i dagsläget svårt att få blodet på Akademiska sjukhusets blodbank att räcka till de patienter som behöver det. Vi behöver med andra ord öka antalet blodgivare i Uppsalaregionen, berättar Maggie Östlund.

Blodcentralen uppmanar Uppsalaborna med omnejd att tillsammans bidra till en tryggare blodförsörjning. Blodomloppet är ett utmärkt tillfälle att besöka blodcentralens tält; ställa frågor och anmäla sitt intresse.

Åk kollektivt med hjälp av nummerlappen

För att underlätta logistiken kring loppet har arrangörerna ett samarbete med kollektivtrafiken.

– Vi har ett samarbete med Upplands Lokaltrafik som bjuder deltagarna på kollektivtrafik under tävlingskvällen. De som ska till arenan under torsdagen gör det med hjälp av sin nummerlapp, berättar Anders Kindmark. Leffes Cykel sponsrar dessutom med presentkort på en cykel som vi lottar ut bland de som åker kollektivt till och ifrån loppet.

Första start är på torsdag klockan 17:15 då Lilla Blodomloppet startar. (Tidsprogram)

Stort friidrottsintresse i Uppsala

För Upsala IF Friidrott är Blodomloppet en viktig aktivitet. Föreningen har vuxit kraftigt, från ca 500 medlemmar i början av 2016 till omkring 1100 nu.

– Det finns ett stort friidrottsintresse i Uppsala. Tidigare år har vi behövt låna in funktionärer från andra föreningar, berättar Anders Kindmark.

Bland övriga nyheter kan noteras att Pär Holmgren är lokal ambassadör för loppet. I en separat intervju lovar han strålande väder: ”Perfekt blodomloppsväder”.