Umeå: Uppemot 8 000 deltagare – ”Loppet har blivit en stor folkfest där blodgivning står i centrum”

Förra året fick Blodcentralen i Umeå 138 intresseanmälningar och 50 godkända provtagningar i anslutning till Blodomloppet. Hittills är det 260 personer som vid anmälan till loppet också anmält intresse till att bli blodgivare.

Av Blodomloppet
20 maj 2017
Twitter Facebook

Korpen Umeå har tagit över som ny huvudarrangör och antalet föranmälda deltagare pekar mot att loppet kommer locka lika många deltagare i år som i fjol, då omkring 8 000 personer deltog.

– Ambitionen i år har varit att hålla fjolårets deltagarsiffror, eftersom vi är nya huvudarrangörer, berättar Linda Burén från Korpen Umeå. Vi jobbar för att utveckla evenemanget, bland annat med en ny miljöcertifiering, fortsätter Linda.

Blodomloppet Umeå är i år certifierat enligt Miljömärkt Event.

10 kilometersbanan är något förändrad för att förbättra för löparna och alla deltagare kommer få sina röda Blodomloppet-tröjor i samband med nummerlappsutdelningen. Bland övriga nyheter kan nämnas en storbildsskärm på evenemangsområdet som möjliggör webbsändning av loppet på Blodomloppet.se.

 ”En av våra bästa kanaler att synas i för att värva blodgivare”

För blodcentralen är Blodomloppet ett viktigt tillfälle för att värva nya givare.

– Blodomloppet är en av våra bästa kanaler att synas i för att värva blodgivare. Det är ett bra sätt att visa att vi finns, och att påminna blodgivare om att de behövs, berättar Åsa Hylander, biomedicinsk analytiker vid Blodcentralen i Umeå.

Blodcentralerna i  Västerbotten har drygt 18 000 givare, om man räknar samman blod-, plasma- och trombocytgivare. Under 2016 gjorde man omkring 21 000 tappningar och fick ungefär 1900 stycken nya blodgivare.

– Loppet har blivit en stor folkfest där blodgivning står i centrum, avslutar Åsa Hylander.

Läs mer om Blodomloppet Umeå