Umeå: Ny startplats hjälper till att lyfta Blodomloppet än mer

På tisdagskvällen är det dags för Blodomloppet i Umeå och redan nu har blodcentralen slagit förra årets rekord i antal nyrekryterade blodgivare i samband med loppet.

Av Blodomloppet
21 maj 2018
Twitter Facebook

Blodomloppet är enligt Blodcentralen Västerbotten länets viktigaste kampanj för att värva nya blodgivare. Det är en viktig kanal för att nå ut med information om blodgivning.

– Blodomloppet är även ett bra tillfälle att hylla och uppmärksamma alla Västerbottens cirka 18 000 fantastiska blodgivare, säger Anne Marie Österdahl, sjuksköterska på blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Förra årets 275 intresseanmälningar i samband med anmälan har redan slagits. Över 300 personer har i skrivande stund anmält intresse att bli blodgivare, vilket är nytt rekord.

I fjol deltog 1 376 blodgivare i Blodomloppet och i år kommer den siffran vara drygt 1 400.

Hoppas nå fler med centralt arrangemang

Nytt för i år är att Blodomloppet arrangeras med start och mål vid Skeppsbron i centrala Umeå.

– Jag tror att det kommer att göra många fler uppmärksammade på vårt budskap om vikten av att ge blod. Det känns riktigt roligt att kombinera det budskapet med vikten av en hälsosam livsstil, säger Harriet Söderlund, biomedicinsk analytiker på Blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

Blodbussen finns på plats vid Skeppsbron under Blodomloppet och fortsätter att ta emot intresseanmälningar.

Harriet Söderlund och Anne Marie Österdahl från Blodcentralen vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå.

 

Extra stort behov inför sommaren

Under sommaren brukar tillgången på blod i länet vara sämre än under resten av året. Anledningen är att många blodgivare inte är tillgängliga under semestern. Men behovet av blod är lika stort, trots sommarledigheterna.

– Vi försöker fylla på våra blodlager inför sommaren, men blod är en färskvara som håller i sex veckor så det krävs ständig påfyllnad. Därför behöver vi alltid fler blodgivare, det kan aldrig bli för många, säger Anne Marie Österdahl.

Läs mer om Blodomloppet Umeå 2018