Ulf har gett blod i 30 år: ”Blodomloppet känns som ’mitt lopp”

Det är inte bara Blodomloppet som firar 30 år. Det gör även Ulf Hedenström från Alsen – 30 år som blodgivare. Den 21 augusti står han på startlinjen för att springa Blodomloppet i Östersund tillsammans med sju kollegor. ”Insatserna blodgivare gör är ovärderlig”, säger han.

Av Blodomloppet
21 augusti 2023
Twitter Facebook

Ulf Hedenström från Alsen utanför Östersund har varit blodgivare sedan 1993. Han har blodgruppen 0+, vilket är en väldigt attraktiv blodgrupp. Antalet gånger han gett blod beräknar han till hela hundra.

– Jag började ge blod som student på 90-talet i Uppsala, sen ett tag när jag bodde på Västkusten och nu senaste 20 åren på Storsjötappen vid Östersunds Sjukhus, säger han.

– Vi lever i ett samhälle som bygger på att vi ställer upp för varandra. Det här är ett konkret och enkelt sätt. Blodlagren måste fyllas på hela tiden, året runt. Så insatserna blodgivare gör är ovärderlig.

Ulf har själv fått bevittna hur viktig blodgivningen är – inte bara för patienter som tar emot blodet utan även för de som ger blod.

– Jag och en bekant till mig skulle lämna blod inför semestern, och då upptäckte personalen på Storsjötappen ett förstadium av Leukemi på honom. Den tidiga upptäckten räddade honom från en massa lidande. Det är verkligen fantastiska vårdinsatser de gör, säger han.

Och måndagen 21 augusti, då är det dags för Blodomloppet att arrangeras i Östersund. I nuläget är nästan 800 personer anmälda, och det ser ut som att det kommer bli fler än förra året. Ulf, som jobbar som veterinär inom hästnäringen på Wången i Alsen, kommer springa 5km tillsammans med sju kollegor.

– Blodomloppet känns som ”mitt lopp”. Jag är blodgivare och vill bidra både till blodgivningen och till lokala föreningen Östersunds SK som arrangerar loppet. Jag är egentligen ingen löpare men man vill ju ställa upp. Ett jättebra evenemang, säger Ulf.

Läs mer om kvällens lopp i Östersund här.