Sveriges Fotterapeuter ska hjälpa Blodomloppets deltagare få bättre fothälsa

Blodomloppet inleder ett samarbete med Sveriges Fotterapeuter. Syftet är att genom kunskap och råd förbättra deltagarnas fothälsa. ”När fötterna mår bra mår hela kroppen bättre”, berättar Karin Nordvall, förbundsordförande för Sveriges Fotterapeuter.

Av Blodomloppet
09 mars 2018
Twitter Facebook

Sveriges Fotterapeuter är en fri och obunden rikstäckande yrkesorganisation för omkring 2 200 professionella fotterapeuter. Medlemmarna arbetar privat eller är anställda inom kommun och landsting och finns representerade över hela Sverige.

Blodomloppet är en serie motionslopp som arrangeras på 17 orter runt om i landet. Syftet är att uppmärksamma vikten av att ge blod. 2017 deltog 112 054 personer.

– Samarbetet med Sveriges Fotterapeuter gör att vi kan ge ännu mer mervärde till våra deltagare, i form av tips och råd kring fothälsa, säger Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

Vill skapa så konkret nytta som möjligt för våra deltagare

Claes Fagerström fortsätter:

– Vi är måna om att alla våra nationella samarbeten ska tillföra nytta till arrangörer och deltagare. Samarbetet med Sveriges Fotterapeuter är ett bra exempel på hur vi kan få hjälp av expertis utifrån i ett relevant ämne.

Att Sveriges Fotterapeuters medlemmar finns över hela landet är en viktig faktor bakom samarbetet, eftersom alla Blodomloppets deltagare har nära till en fotterapeut.

– Förutom att stärka varandra med gemensam kommunikation på nationell nivå vill vi skapa så konkret nytta som möjligt för våra deltagare. En aktivitet vi redan nu planerar tillsammans är hur vi kan uppmärksamma Fothälsodagen tisdagen den 8 maj, avslutar Claes Fagerström.

”När fötterna mår bra mår hela kroppen bättre”

Karin Nordvall är förbundsordförande för Sveriges Fotterapeuter. Hon berättar att samarbetet passar bra in på vad de vill stå för och att det är roligt att två stora ideella organisationer hittar ett så matchande samarbete.

På vilket sätt är samarbetet viktigt för er som organisation och era medlemmar?

– Vi tycker Blodomloppet är ett bra arrangemang med positiv stämpel. Dessutom är det unikt genom att det finns på så många ställen i landet, precis som våra medlemmar.

På vilket sätt kommer Blodomloppets deltagare märka av samarbetet?

– Deltagarna kommer att ha fördel av att vi är en samarbetspartner genom att vi som är proffs på fötter också kan ge proffsiga råd. Våra medlemmar kan hjälpa motionärer i allmänhet och Blodomloppets deltagare i synnerhet med råd om vad som är bäst för foten i träningssammanhang. Skötsel av fötter, val av skor, sulor, salvor, strumpor är några exempel.

– När fötterna mår bra mår hela kroppen bättre.

Var det viktigt för er att Blodomloppet är ett ideellt lopp som finns till för en god sak?

– Definitivt, eftersom vi också är en ideell förening. Utan ideella krafter i samhället stannar Sverige. Blodgivare är ett riktigt bra exempel på det. Därför vill vi gärna vara med och hjälpa till med att få fler blodgivare.

Det är nog många av Blodomloppets deltagare som inte vet hur de ska ta hand om sina fötter. Vad är ditt bästa tips?

– Börja med att känna och iaktta dina egna fötter, ge dem daglig tillsyn genom kontroll och en bra salva, avslutar Karin Nordvall.

Fakta: Om Sveriges Fotterapeuter

Sveriges Fotterapeuter är en rikstäckande yrkesorganisation som arbetar för att höja och bevara kompetensen och kvalitetsnivån inom fotvårdsyrket. Medlemmarna är fotterapeuter med arbete privat eller anställda av landsting eller kommuner.

Visste du att:

  • Foten består av 26 ben, 32 leder, omkring 20 muskler och mer än 100 ledband
  • Vår fotstorlek förändras 25 gånger under vår livstid
  • 75 % av befolkningen kommer att få problem med sina fötter någon gång under sin livstid
  • Några av de vanligast förekommande problemen med fötter nageltrång, vårtor och hudsvamp
  • På samma sätt som en tandläkare reglerar tänder kan en fotterapeut reglera naglar, till exempel behandla och korrigera nageltrång.

Läs mer om Sveriges Fotterapeuter:

www.fotforbundet.com