Stockholm: ”Blodomloppet är ett bra tillfälle att nå ut till många”

Onsdag 13 juni och torsdag 14 juni är det dags för årets upplaga av Blodomloppet i Stockholm.
– Vi behöver ständigt fylla på med nya blodgivare och detta är ett bra tillfälle att nå ut till många, berättar Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm.

Av Blodomloppet
12 juni 2018
Twitter Facebook

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg och arrangeras på 17 orter runt om i landet. I fjol deltog totalt över 112 000 personer i folkfesten. I Stockholm arrangeras loppet med start och mål vid Djurgårdsbrunn och Djurgårdsbrunnskanalen.

– Blodomloppet är ett viktigt evenemang som skapar uppmärksamhet för blodgivning. Vi behöver ständigt fylla på med nya blodgivare och detta är ett bra tillfälle att nå ut till många, berättar Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm.

Blodomloppet firar 25 år

På plats vid loppet under de båda kvällarna finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få information hur man kan sprida budskapet om blodgivning vidare. Bland gästerna som intervjuas på scen och i webbsändning finns både blodgivare och blodmottagare.

– Det känns extra roligt att välkomna deltagarna i år i och med att det är 25-årsjubileum. Loppet startade 1993 och bland deltagarna har vi bland annat ett syskonpar som varit med alla år, och som dessutom är blodgivare, berättar Jessica Falkman, projektledare för Blodomloppet Stockholm.

Fler blodgivare behövs för en säker sjukvård

Antalet blodgivare i Stockholms län sjunker. Under fjolåret gav 40 082 personer blod, jämfört med 40 917 personer år 2016. Många anger tidsbrist som främsta skäl till att de inte ger blod. Av de som gav blod under 2017 var 20 136 kvinnor och 19 946 män.

Karolina Blom Wiberg berättar att förändringar i omvärlden och i beteenden gör att blodcentralen är i behov av blodgivare.

Efter exempelvis långresor, tatueringar, byte av sexpartner måste man göra uppehåll i blodgivningen. Dessutom slår influensor ut stora grupper under långa perioder. Därför behövs fler blodgivare, så att det alltid ska finnas blodgivare att kalla in vid behov.

Varje dag används cirka hundra liter blod inom sjukvården i länet.

Djurgården Hockey och Folktandvården deltar

Djurgården Hockey är en av de organisationer som gör en teambuilding-aktivitet av Blodomloppet. Dam- och herrlaget, tillsammans personalen på kansliet bildar totalt tio lag.

– Djurgården Hockey kommer med både dam- och herrelit. Lukas Vejdemo har varit bäste hockeyspelare på 5 km två år i rad, vi får se vem som är snabbast i år, säger Jessica Falkman, projektledare för Blodomloppet Stockholm.

Några andra är Folktandvården, som varje år har cirka 250 löpare med under Blodomloppets två dagar.

– Många ser verkligen fram emot de här dagarna, medarbetarna uppskattar att träffas under andra former än de vanliga och det är en aktivitet att samlas kring, säger Elisabeth Cedergren på HR-avdelningen på Folktandvården Stockholm.

Läs mer om Blodomloppet Stockholm 2018

Livesändning från loppen

Dag 1

Dag 2