Räddar ni liv på arbetstid?

Fler blodgivare behövs och därför startar nu satsningen ”Rädda liv på arbetstid” där arbetsgivare uppmuntrar sina anställda att ge blod på arbetstid.

Av Blodomloppet
14 december 2019
Twitter Facebook

I en undersökning av Blodcentralen i Stockholm som publicerades i den internationella medicintidskriften Vox Sanguinis 2019, uppgav en tredjedel att anledningen till att de inte gav blod var tidsbrist och svårigheten att göra det till en vana. Dessutom svarade hela 60 procent att de skulle ge blod om de hade mera tid.

– Vi vet att många vill hjälpa till men upplever att tiden inte räcker till. Det är därför glädjande att företag tar ställning och hjälper till både genom att påminna om blodbussens besök och att ge personalen möjlighet att ge blod på arbetstid, säger Fredrik Boström, medicinskt ansvarig läkare vid Blodcentralen i Stockholms län.

Behov av fler blodgivare

I Sveriges sjukvård behövs en påse blod i minuten, dygnet runt, året om. Blodet används bland annat vid behandling av cancer, vid olyckor, till kroniskt sjuka och vid förlossningar. Eftersom blod bara kan lagras i 6 veckor är det viktigt att ha en jämn ström av blodgivare. En enskild händelse, som en operation där det uppstår omfattande blödning eller en olycka kan påverka blodlagret snabbt.

Om din organisation också uppmuntrar till blodgivning på arbetstid – besök Rädda liv på arbetstid och anmäl er som en av inspiratörerna i kampanjen.