Per-Åke behöver blod var tredje vecka: ”Blodgivningen har räddat mitt liv”

De flesta som behöver blod gör det bara en eller ett par gånger i sitt liv. Per Åke Karlsson från Torsby behöver det var tredje vecka. Han har den ovanliga sjukdomen PNH.
”Utan nytt blod varje vecka hade jag nog sakta förtvinat. Nu funkar ändå vardagen okej”, säger han.

Av Blodomloppet
26 mars 2024
Twitter Facebook

De flesta som behöver blod gör det bara en eller ett par gånger i sitt liv. Per-Åke Karlsson från Torsby behöver det var tredje vecka. Han har den ovanliga sjukdomen PNH.

– Utan nytt blod varje vecka hade jag nog sakta förtvinat. Nu funkar ändå vardagen okej, säger han.

Första gången han insåg att det var något som inte stämde var i samband med en arbetsplatsolycka.

– Jag jobbade på gummifabrik då och skar upp handen så pass att jag fick åka in till sjukhuset. När de kollade på mina prover sa de att jag nog behövde kolla upp mina blodvärden för de var dåliga redan då. Men min dåvarande fru hade MS så jag hade ju fullt upp med henne och vår dotter.

Per Åke fick reda på att han har den ovanliga sjukdomen PNH – Paroxysmal nattlig hemoglobinuri – som innebär ett sönderfall av blodkroppar vilket i sin tur kan leda till anemi, gulsot, kraftlöshet och magsmärtor.

Blodomloppet är ett fantastiskt initiativ. Det är så viktigt att vi samlas för att lyfta dessa frågor

– Jag förstod inte hur något sånt här kunde drabba mig. Jag har levt ett aktivt liv, aldrig tagit droger och idrottat en hel del. Helt plötsligt skulle jag behöva anpassa mig efter en helt ny vardag. Precis när jag fått blod blir jag väldigt pigg, och orkar hur mycket som helst. Men efter två veckor känner jag mig trött och orkeslös.

”Blodgivningen har räddat mitt liv”

Trots allt som har hänt lever Per Åke i dag ett behagligt liv i sin nya tillvaro i Trehörningssjö utanför Örnsköldsvik, dit han flyttade tillsammans med sin sambo, 12-åriga dotter och 2 bonusbarn.

– Blodgivningen har räddat mitt liv. Vore det inte för den hade jag kanske inte levt. Och jag hade aldrig orkat arbeta. Det är jätteviktigt att fler får upp ögonen att ge blod, säger han.

Per Åke var på plats på Blodomloppet i Karlstad i somras och pratade då på scenen om sin historia.

– Det var så mycket folk! Blodomloppet är ett fantastiskt initiativ. Det är så viktigt att vi samlas för att lyfta dessa frågor, säger han.