Närmare 6 000 personer är anmälda till Blodomloppet i Malmö. Runt banan kommer flera orkestrar att bidra till feststämning, tillsammans med en DJ vid start och mål. Blodcentralen hoppas på många nya blodgivare.
Loppet arrangeras på Bulltofta rekreationsområde och första start är kl. 18:45 (tidsprogram).
– Blodomloppet är en fin möjlighet att tacka alla våra fantastiska blodgivare som ger av sin tid, så att fler att kan överleva. Vi kan också rekrytera fler nya blodgivare på plats och påminna de blodgivare som inte varit hos oss på ett tag, berättar Ingrid Johansson från Blodcentralen Skåne.
Nytt för i år är bland annat en storbildsskärm som ger information och möjliggör webbsändning från loppet. Arrangörerna delar även ut deltagarnas tröjor före start och har gjort om evenemangsplatsen något för att målgången ska komma mer i fokus.
Blodomloppet genomförs på 16 orter runt om i landet. Målet är att uppmärksamma vikten av blodgivning och få fler att ge blod.
– Blodomloppets arbetar för ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod. Syftet är att skapa uppmärksamhet och engagemang kring blodgivning och främja en hälsosam livsstil, säger Claes Fagerström, ordförande för föreningen Blodomloppet Sverige.
Loppen arrangeras av en lokal idrottsförening samt en blodcentral på varje ort.
För Heleneholms IF är Blodomloppet det viktigaste arrangemanget på året då överskottet går till ungdomsverksamheten. Omkring 200 funktionärer hjälper till på evenemangsdagen, och då tillkommer förarbetet som började redan i september.
Senare i sommar arrangerar man barn- och ungdomsloppet Lilla Blodomloppet.
– Den 14 juni, på Internationella blodgivardagen, arrangerar vi Lilla Blodomloppet för barn. Banan är cirka 600 meter och start och mål sker vid blodcentralen, berättar Kenth Larsen från Heleneholms IF.
Skåne har 27 000 blodgivare som i fjol gav 56 414 påsar blod. 5 369 personer blev nya blodgivare 2016. Blodcentralen meddelar att behövs 6 200 nya blodgivare 2017.
– Att vara blodgivare är ett fint sätt att verkligen göra skillnad för medmänniska. Det tar ca 30 minuter några gånger per år, det har de flesta tid med och man är med och räddar liv, avslutar Ingrid Johansson.
På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.