Löpardebut i Dals-Ed för fotbollsprofilen

Den 15 maj ska ex-landslagsmannen Markus Johannesson springa sitt första motionslopp någonsin. Det handlar om Blodomloppet i Dals-Ed där Johannesson växte upp. ”Jag är ju fotbollsspelare så jag är inte så bra på att springa långt. Men för den goda sakens skull kan jag göra ett undantag”, säger han.

Av Blodomloppet
03 maj 2023
Twitter Facebook

Den 15 maj arrangeras det andra Blodomloppet någonsin i Dals-Ed. Blodomloppet är Sveriges största motionsloppsserie med lopp på hela 19 orter, och har som uppgift att uppmärksamma vikten av blodgivning. Blodcentralerna finns på plats för att rekrytera nya blodgivare varje år.

En som ska springa, det är Dals-Ed-sonen Markus Johannesson, SM-guldvinnare med Djurgården 2005 och har fem landskamper i bagaget. Blodomloppet blir Johannessons första motionslopp någonsin.

Blodgivning är en vital sak som behöver uppmärksammas

– Jag är inte så bra på att springa långt, har liksom inte den kroppsformen. Och så kommer det alltid fram en tävlingsdjävul i mig när jag ska tävla så då vill jag gärna konkurrera med dem som är för bra. Men för den goda sakens skull ska jag göra ett undantag och springa med mina vänner på hemmaplan, säger han.

– Även om jag har en god grundkondition är min dagsform just nu inte den bästa. Jag har en gammal whiplash-skada som gör att en nerv i nacken ligger i kläm. Men jag springer tre gånger i veckan, och ska försöka mig på 10 kilometer.

Hur ser din relation till blodgivning ut i dag?

– Som tur är har mina nära och kära aldrig haft ett behov av att ta emot blod. Men blodgivningen är verkligen en vital sak som behöver uppmärksammas. Jag själv är inte blodgivare i dag, men siktar på att bli det nu inom den närmaste tiden. Det här blir lite som en spark i baken.

Johannesson växte upp i Dals-Ed, och flyttade hemifrån i tonåren. I dag bor han i Stockholm men har familj och vänner kvar.

– Jag ser fram emot att springa med goda vänner som jag inte träffar så ofta. Förhoppningsvis blir det en fin försommarkväll med solsken och lagom värme, säger han.