Blodomloppet Linköping 2016

Linköping: Över 13 000 föranmälda – ”Viktigt att fylla på blodlagren innan semestern”

Strax över 13 300 personer är föranmälda till Blodomloppet i Linköping och blodcentralen hoppas på många nya blodgivare innan semesterperioden börjar.

Av Blodomloppet
30 maj 2017
Twitter Facebook

– Anmälningsläget har följt fjolårets siffror, så trots det dåliga vårvädret så finns motionsintresset, säger Per Lindh från IK Akele.

Bansträckningen har lämnat Stora Torget och Tanneforsgatan. Busslussen är borta, men Trädgårdstorget och Storgatan är kvar.

– Vi har kortat av sträckan i centrum för att få bättre framkomlighet för deltagarna, något som önskats i våra utvärderingar.

Bland årets nyheter finns bland annat en storbildsskärm som möjliggör en 5 timmar lång webbsändning från loppet. Lilla Blodomloppet, som arrangeras för barn, har fått en ny klass på 1,6 kilometer.

Efter loppet har Linda Bengtzing en gratiskonsert dit alla är välkomna. Showstart är ca kl. 20:30 på Stångebrofältet.

Blodcentralen: ”Blodomloppet ger effekt över hela året”

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Det här är ett av våra största arrangemang för blodgivning. Blodomloppet ger effekt över under hela året – före, under och efter loppet, berättar Enisa Deumic, kommunikatör och blodgivarsamordnare på Blodtappen i Östergötland.

Många företag ser Blodomloppet som friskvård och bjuder sina anställda på startavgifter och bildar lag om fem personer.

– Tänk om företag uppmanade till blodgivning på arbetstid, då skulle vi kunna välfyllda blodbanker året om, säger Enisa Deumic.

– Många tänker nog att det tar mycket tid att vara blodgivare, men det handlar om 3-4 gånger per år, och varje besök tar inte mer än en halvtimme, fortsätter hon.

Viktigt att fylla på blodlagren innan semestern

Länet har två blodbussar som är ute på vägarna året runt. Det handlar om 8-10 besök per vecka, utanför företag, på torg och vid andra hållplatser. På tävlingsområdet finns blodbussen på plats för att ta emot de som vill bli blodgivare.

­­– Vi har ca 18 000 registrerade blodgivare, men det innebär inte att alla de ger regelbundet. Behovet är 21 000 blodpåsar (blodgivningar, reds. anm) per år.

– Vi närmar oss sommaren och det är viktigt att fylla på blodlagren innan semestern. En blodpåse kan rädda tre liv, avslutar Enisa Deumic från Blodtappen.

Blodtappen håller öppet under torsdagskvällen till ca 19:30.

Läs mer om Blodomloppet Linköping