Torsdag 31 maj arrangeras årets upplaga av Blodomloppet i Linköping. Strax över 12 300 personer är föranmälda till loppet och blodcentralen hoppas på många nya blodgivare innan semesterperioden börjar. Blodomloppet Linköping arrangeras för tjugoandra gången och lokal ambassadör för årets lopp är meteorologen Pia Hultgren. Under sin tid i Linköping sprang hon för IK Akele, […]
Torsdag 31 maj arrangeras årets upplaga av Blodomloppet i Linköping. Strax över 12 300 personer är föranmälda till loppet och blodcentralen hoppas på många nya blodgivare innan semesterperioden börjar.
Blodomloppet Linköping arrangeras för tjugoandra gången och lokal ambassadör för årets lopp är meteorologen Pia Hultgren. Under sin tid i Linköping sprang hon för IK Akele, och gjorde det så pass bra att hon fortfarande efter mer än 20 år innehar klubbrekordet på maraton. Numera tar hon det lugnare och tävlar inte, men självklart åker löparskorna på emellanåt.
Arrangemangsmässigt finns flera nyheter och förändringar.
– Det är flera nyheter i år kring arrangemanget. Bland annat bygger vi en provisorisk trappbro som promenadklassen kommer gå över medan tidtagningsklasserna passerar under ca 500 m efter start. Bron kommer vara placerad intill Scandic City, berättar tävlingsledare Per Lindh från IK Akele.
Fler praktiska nyheter sist i denna text.
På plats vid loppet finns som vanligt möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare. Blodcentralen berättar att behovet av blod ständigt är närvarande i både Östergötland och resten av landet.
– I Sverige går det åt en blodpåse i minuten. Varje dag, varje vecka, året runt, berättar Enisa Deumic, kommunikatör och blodgivarsamordnare på Blodtappen i Östergötland. Blodomloppet är ett av våra största arrangemang för blodgivning. Loppet ger effekt över under hela året – före, under och efter loppet, fortsätter hon.
Många företag ser Blodomloppet som friskvård och bjuder sina anställda på startavgifter och bildar lag om fem personer.
– Tänk om företag också uppmanade till blodgivning på arbetstid, då skulle vi kunna välfyllda blodbanker året om, säger Enisa Deumic. Många tänker nog att det tar mycket tid att vara blodgivare, men det handlar om 3-4 gånger per år, och varje besök tar inte mer än en halvtimme, fortsätter hon.
Länet har två blodbussar som är ute på vägarna året runt. Det handlar om 8-10 besök per vecka, utanför företag, på torg och vid andra hållplatser. På tävlingsområdet finns blodbussen på plats för att ta emot de som vill bli blodgivare.
– Vi har ca 18 000 registrerade blodgivare, men det innebär inte att alla de ger regelbundet. Behovet är omkring 19 500 blodpåsar per år. Vi närmar oss sommaren och det är viktigt att fylla på blodlagren innan semestern. En blodpåse kan rädda tre liv, avslutar Enisa Deumic från Blodtappen.
Blodtappen håller öppet under torsdagskvällen till klockan 20:00.