170829 IF Göta arrangerar Blodomloppet i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Karlstad: ”Viktigt budskap med både blodgivning och hälsa i fokus”

Torsdag 30 augusti 2018 är det dags för den tredje upplagan av Blodomloppet i Karlstad. Arrangörerna, IF Göta och blodcentralerna i Värmland, ser fram mot en kväll med uppemot 2 000 deltagare.

Av Blodomloppet
29 augusti 2018
Twitter Facebook

Blodomloppet genomförs på 17 orter runt om i landet. Målet är att uppmärksamma vikten av blodgivning och få fler att ge blod. På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Blodomloppet står för ett viktigt budskap med både blodgivning och hälsa i fokus, säger Inger Eng, verksamhetschef Transfusionsmedicin i Värmland.

Representanter från blodcentralerna i Värmland finns på plats vid evenemangsområdet för att ta emot intresseanmälningar. Bland de lokala ambassadörerna för loppet finns både blodmottagare och -givare.

– Vi har alltid behov av nya givare för att bygga en stark blodgivarkår. Vi behöver en bra bas med alla blodgrupper att välja mellan, berättar Inger Eng.

Tredje året i Karlstad

Hannah Johansson från IF Göta är projektledare för loppet och berättar att förberedelserna har gått bra. Antalet deltagare blir omkring 2 000 personer.

– Banan är som tidigare år. Vi har slagit ihop starten för 5 kilometer promenad med löpklassen, så de startar samtidigt, berättar Hannah Johansson, projektledare för Blodomloppet på IF Göta. En nyhet för i år är att vi vill göra kedjan lite tydligare, så att man som deltagare och besökare får en känsla för vart blodet kan användas till, fortsätter hon.

– Blodcentralerna är förstås på plats som vanligt men sedan har vi också en ambulanshelikopter från akutsjukvården på evenemangsområdet. Personalen från dem berättar om sin verksamhet och man får titta in och se hur det ser ut.

Stor arrangörsklubb och lokalt engagemang

Klubben har i år tagit uppemot 25 st SM-medaljer och har en bred verksamhet.

– IF Göta är en aktiv klubb både på ungdoms- och seniorsidan med drygt 800 medlemmar. Vi är en stor arrangörsklubb och har ungefär 20 000 löpare under ett år i våra lopp, avslutar Hannah Johansson.

Arrangörerna har tagit fram filmer med sina ambassadörer, som alla berättar om sin relation till blodgivning.

Läs mer om Blodomloppet Karlstad 2018

Jörgen Jönsson, ambassadörerna för Blodomloppet Karlstad: