Karlskrona: ”Blodomloppet betyder jättemycket”

Arrangörerna i Karlskrona kryddar Blodomloppet med nytt datum och ett artistuppträdande. Sommarsolen och Magnus Carlsson ger goda förhoppningar till ordentlig feststämning under torsdagskvällen.

Av Blodomloppet
05 juni 2018
Twitter Facebook

Blodomloppet Karlskrona har tidigare arrangerats i mitten av maj, men byter i år datum till 7 juni. Syftet är bland annat att vädret ska ge en skjuts till att höja stämningen och få fler att stanna på picknickområdet efter loppet.

– En nyhet för i år är att Magnus Carlsson uppträder under kvällen. Han kliver på scenen direkt efter att promenadklassen kommit i mål vid omkring klockan 20:00. Vi hoppas att så många som möjligt stannar kvar efter målgång och njuter av sin picknick till uppträdandet, berättar Mikael Hofström från KA 2 IF.

Likt tidigare år är de flesta deltagarna från Karlskrona, men länet är gott representerat på startlinjen. Banan är densamma som tidigare år och fjolårets storbildsskärm återvänder, vilket möjliggör webbsändning från evenemanget på Blodomloppet.se.

Blodcentralen: ”Blodomloppet betyder jättemycket”

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Blodomloppet betyder jättemycket. Det är lättare att värva nya blodgivare vid evenemanget, när det är så många på samma plats och väldigt positiv stämning. Människor är nyfikna när vi kommer till evenemanget, berättar Inger Mattsson från blodcentralen i Karlskrona.

 De tidigare åren har omkring 120-130 blodgivare rekryterats på plats.

– Vi har hyfsat lager av blod just nu, men det behövs alltid fler givare. Vi tar kontakt med alla som anmäler sitt intresse så fort vi kan, men i och med ledigheter så kan det dröja till efter sommaren innan man blir kontaktad, förklarar Inger Mattsson.

5 000 givare i länet – men det behövs fler

I Blekinge län finns omkring 5 000 givare, men Inger Mattsson berättar att det ständigt behövs fler.

– Vi brukar säga att det är ”blodgivarbrist”. Ju fler som är blodgivare, desto lättare har sjukhusen att klara temporära behov. Har man inte en stor blodgivarkår finns det inga att ringa, avslutar Inger Mattsson.

Blodcentralen finns på plats på Västra Marks IP under torsdagskvällen för att svara på frågor och ta emot intresseanmälningar från de som vill börja ge blod.

Läs mer

Livesändning 7 juni 2018: