Karlskrona: 5 000 deltar för att uppmärksamma vikten av blodgivning

Strax över 5 000 personer är anmälda till Blodomloppet Karlskrona och arrangörerna hoppas på många nya blodgivare. ”Ju fler som är blodgivare, desto lättare har sjukhusen att klara temporära behov”, berättar Inger Mattsson från blodcentralen i Karlskrona.

Av Blodomloppet
12 maj 2017
Twitter Facebook

Banan är densamma som tidigare år, men en nyhet för i år är en storbildsskärm som ramar in evenemanget och möjliggör webbsändning på Blodomloppet.se. Nytt är också att utdelningen av tröjorna sker innan loppet.

– Vi satsar lite mer på underhållning i år, bland annat med Peter Rylander som underhållare och konferencier under kvällen samt med en trollkarl som showar för deltagarna i Lilla Blodomloppet, berättar Mikael Hofström från KA 2 IF.

Stavhopparen Angelica Bengtsson är ambassadör för loppet tillsammans med SHL-laget Karlskrona HK, som deltar med ett namnstarkt lag.

Tredje året i rad med fler än 5 000

Antalet anmälda uppgår till strax över 5 000 deltagare, vilket innebär att det är tredje året i rad över 5000-gränsen.

– Vi har öppet för enskilda deltagare fram till och med tävlingsdagen. Från klockan 14:00 går det att anmäla sig på plats, meddelar Mikael Hofström.

De flesta deltagarna kommer från Karlskrona, men även Ronneby och Karlshamn finns gott representerade på startlinjen – liksom löpare från Kalmar respektive Kronobergs län.

”Blodomloppet betyder jättemycket”

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.

– Blodomloppet betyder jättemycket. Det är i stort sett vår enda chans att värva nya blodgivare för vi har inte personalresurser till att vara ute på plats på köpcentrum och liknande, berättar Inger Mattsson från blodcentralen i Karlskrona.

I fjol värvades drygt 130 blodgivare på plats vid själva loppet, en siffra arrangörerna förstås vill matcha i år.

5 000 givare i länet – men det behövs fler

I Blekinge län finns omkring 5 000 givare, men blodcentralen berättar att det ständigt behövs fler.

– Vi brukar säga att det är ”blodgivarbrist”. Ju fler som är blodgivare, desto lättare har sjukhusen att klara temporära behov. Har man inte en stor blodgivarkår finns det inga att ringa, förklarar Inger Mattsson.

Blodcentralen finns på plats både vid nummerlapps- och tröjutdelningen samt på Västra Marks IP under måndagskvällen för att svara på frågor och ta emot intresseanmälningar från de som vill börja ge blod.

KA 2 IF: ”Ett utmärkt sätt att samla föreningen”

Förutom en kväll fylld av glädje, motion och blodigt allvar är Blodomloppet för föreningen ett bra genrep arrangemangsmässigt inför Veteran-SM i slutet av sommaren.

– Blodomloppet är ett utmärkt sätt att samla föreningen. Vi börjar bli en ganska stor klubb, som växer, och ett sånt här evenemang får alla att jobba tillsammans mot ett gemensamt mål, avslutar Mikael Hofström.

Totalt är 150 funktionärer involverade under tävlingsdagen. Första start är kl 16:45.

Livestream från loppet