Jönköping 2015. Foto: Josefine och Johan Nilsson, Conny Norén

Jönköping: ”Ett jätteviktigt evenemang där vi uppmärksammar vikten av blodgivning”

Tisdag 14 augusti går Blodomloppet av stapeln i Jönköping. Ett lopp som både uppmärksammar den livsviktiga betydelsen av blodgivning och uppmuntrar till en mer hälsosam livsstil.

Av Blodomloppet
07 augusti 2018
Twitter Facebook

Förra året deltog ungefär 5800 personer, och i år hoppas arrangörerna komma upp i 6 000 deltagare.

– Förberedelserna har gått bra och vi har allt under kontroll. Nu inväntar vi förväntningsfullt nästa tisdag, berättar tävlingsledare Stefan Sandberg från Hovslätts IK Friidrott. Det är i stort sett samma antal deltagare anmälda hittills som förra året, fortsätter han.

Bland nyheterna för i år kan nämnas bland annat att loppet är miljöcertifierat enligt Håll Sverige Rents kriterier.

– Vi kommer för andra året ha en storbildsskärm där vi ger information till våra löpare, och vi filmar även vår prisutdelning. Vi säkerställer även i år en bättre och bredare passage över vår å strax efter starten, där vi bygger en extra bro för smidig och snabb överfart.

– Dessutom är vi numera ett miljöcertifierat lopp, avslutar Stefan Sandberg.

Blodbussen finns på plats

Start och mål sker som vanligt i Knektaparken. Och förutom att springa eller gå loppet finns där även möjlighet att anmäla sig som blodgivare samt få information om hur man kan hjälpa till för att sprida budskapet vidare.

– Blodomloppet är ett jätteviktigt evenemang där vi uppmärksammar vikten av blodgivning och kommer i kontakt med många människor som vi normalt inte når ut till annars, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen i Region Jönköpings län.

Hon fortsätter:

– Blodbussen kommer finnas på plats och alla som redan är blodgivare och som medverkar, kommer få en extra present.

Ann-Christin Olsson är lokal ambassadör

För första året har Blodomloppet i Jönköping nu också utsett en egen ambassadör, Ann-Christin Olsson som är överläkare på hematologsektionen på Länssjukhuset Ryhov.

– Det känns väldigt hedrande och roligt, säger Ann-Christin Olsson.

I sitt arbete träffar hon dagligen med patienter med blodsjukdomar som är beroende av transfusioner för att överleva.

– Det kan vara patienter som drabbats av cancersjukdomar i blod, benmärg eller lymfsystem. Vissa behöver blodtransfusioner en kort tid, andra i resten av sitt liv, berättar Ann-Christin.

Förutom att Ann-Christin varje dag arbetar med blod och verkligen ser dess livsviktiga betydelse, så är hon själv också mycket fysiskt aktiv. Hon är bland annat involverad i veteranfriidrott och sitter sedan några år tillbaka med i styrelsen för lokalföreningen ”Idrottsmedicin Högland”, en lokalförening för ”Svensk Förening för fysisk aktivitet och Idrottsmedicin”.

– Det är ett intresse jag har vid sidan av jobbet, man inser verkligen vikten av friskvård och att folk rör sig.

Kommer ni från hematologen delta i årets Blodomlopp?

– Ja, det är klart att vi ska ha ett lag! Det är roligt att göra något tillsammans och dessutom bra ur en hälsoperspektiv, säger Ann-Christin.

Läs mer om Blodomloppet Jönköping 2017

Livesändning

(Spelaren uppdateras under loppdagen.)