Tisdag 14 augusti går Blodomloppet av stapeln i Jönköping. Ett lopp som både uppmärksammar den livsviktiga betydelsen av blodgivning och uppmuntrar till en mer hälsosam livsstil.
Förra året deltog ungefär 5800 personer, och i år hoppas arrangörerna komma upp i 6 000 deltagare.
– Förberedelserna har gått bra och vi har allt under kontroll. Nu inväntar vi förväntningsfullt nästa tisdag, berättar tävlingsledare Stefan Sandberg från Hovslätts IK Friidrott. Det är i stort sett samma antal deltagare anmälda hittills som förra året, fortsätter han.
Bland nyheterna för i år kan nämnas bland annat att loppet är miljöcertifierat enligt Håll Sverige Rents kriterier.
– Vi kommer för andra året ha en storbildsskärm där vi ger information till våra löpare, och vi filmar även vår prisutdelning. Vi säkerställer även i år en bättre och bredare passage över vår å strax efter starten, där vi bygger en extra bro för smidig och snabb överfart.
– Dessutom är vi numera ett miljöcertifierat lopp, avslutar Stefan Sandberg.
Start och mål sker som vanligt i Knektaparken. Och förutom att springa eller gå loppet finns där även möjlighet att anmäla sig som blodgivare samt få information om hur man kan hjälpa till för att sprida budskapet vidare.
– Blodomloppet är ett jätteviktigt evenemang där vi uppmärksammar vikten av blodgivning och kommer i kontakt med många människor som vi normalt inte når ut till annars, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen i Region Jönköpings län.
Hon fortsätter:
– Blodbussen kommer finnas på plats och alla som redan är blodgivare och som medverkar, kommer få en extra present.
För första året har Blodomloppet i Jönköping nu också utsett en egen ambassadör, Ann-Christin Olsson som är överläkare på hematologsektionen på Länssjukhuset Ryhov.
– Det känns väldigt hedrande och roligt, säger Ann-Christin Olsson.
I sitt arbete träffar hon dagligen med patienter med blodsjukdomar som är beroende av transfusioner för att överleva.
– Det kan vara patienter som drabbats av cancersjukdomar i blod, benmärg eller lymfsystem. Vissa behöver blodtransfusioner en kort tid, andra i resten av sitt liv, berättar Ann-Christin.
Förutom att Ann-Christin varje dag arbetar med blod och verkligen ser dess livsviktiga betydelse, så är hon själv också mycket fysiskt aktiv. Hon är bland annat involverad i veteranfriidrott och sitter sedan några år tillbaka med i styrelsen för lokalföreningen ”Idrottsmedicin Högland”, en lokalförening för ”Svensk Förening för fysisk aktivitet och Idrottsmedicin”.
– Det är ett intresse jag har vid sidan av jobbet, man inser verkligen vikten av friskvård och att folk rör sig.
– Ja, det är klart att vi ska ha ett lag! Det är roligt att göra något tillsammans och dessutom bra ur en hälsoperspektiv, säger Ann-Christin.
(Spelaren uppdateras under loppdagen.)