Inför Östersund: 1 100 deltagare deltar – ”Vi kan se en bra ökning i intresset för att ge blod efter Blodomloppet”

Det dags för den andra upplagan av Blodomloppet i Östersund och arrangörerna, St Olavsgruppen och blodcentralen Storsjötappen, ser fram mot en eftermiddag och kväll med drygt tusen deltagare.

Av Blodomloppet
11 september 2017
Twitter Facebook

Omkring 1 100 personer har anmält sig till den andra upplagan av Blodomloppet i Östersund. Loppet genomförs med start och mål på Östersund skidstadion och en nyhet för i år är bland annat en terrängbana.

– Vi har en ny bana i år gentemot i fjol. 10-kilometerssträckan är en blandning av grus och asfalt och istället för 5 kilometer löpning har vi en terrängsträcka på fyra och en halv kilometer, berättar Peter Bring från St Olavsgruppen.

– Antal föranmälda deltagare är ungefär 1 100 personer, varav 100 lag om fem personer vardera. Vi hoppas på hyfsat väder och många efteranmälningar, avslutar Peter Bring.

Motionsloppet har fyra klasser:

  • 10 kilometer (start 18:15)
  • 4,5 kilometer terräng (start 18:30)
  • 5 kilometer promenad (start 18:30)
  • Lilla Blodomloppet (start 17:45) för barn och ungdomar upp till 12 år

Blodomloppet ökar intresset för blodgivning

Representanter från blodcentralen Storsjötappen finns på plats vid evenemangsområdet för att ta emot intresseanmälningar och svara på frågor.

– Blodomloppet är ett bra sätt för oss att visa upp oss och nå de som är intresserade av att bli blodgivare, berättar Anneli Markgren, biomedicinsk analytiker och sektionssamordnare på Storsjötappen. Vi kan se en bra ökning i intresset för att ge blod efter Blodomloppet i fjol, fortsätter hon.

Tappningsverksamheten är samlad till Östersunds Sjukhus och totalt finns omkring 3 000 aktiva blodgivare i länet.

– Vi har en väldigt trogen blodgivarbas i länet och har haft ett bra lager hela sommaren, men det behövs hela tiden nya givare, avslutar Anneli Markgren.