Hans Nilsson, tävlingsledare Blodomloppet Umeå.

IFK Umeå är ny arrangörsförening för Blodomloppet i Umeå

Västerbottens län är stort och Blodomloppet har en stark position att växa vidare från, i samarbete med en stark lokal arrangör som IFK Umeå.

Av Blodomloppet
29 maj 2020
Twitter Facebook

– Blodomloppet är en fantastisk folkfest. Att det sedan bidrar till att locka fler blodgivare till blodcentralerna i länet gör ju också att det får en lite annan dimension än ett vanligt lopp. Så förutom att springa och träna för sin egen hälsa så bidrar loppet även till hälsa ur ett större perspektiv, berättar Hasse Nilsson från IFK Umeås friidrottssektion.

– Det känns väldigt roligt att IFK Umeå är ny arrangör av Blodomloppet i Umeå. Västerbottens län är stort och Blodomloppet har en stark position att växa vidare från, i samarbete med en stark lokal arrangör, säger Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Blodomloppet kommer anordnas av friidrottssektionen i IFK Umeå, med Hans Nilsson som tävlingsledare, Ronny Landström som projektledare och Johnny Karlsson som marknadsansvarig.

Vad väcker Blodomloppet för minnen?

– Blodomloppet har varit ett givet mål under många år. 1998 bodde jag nere i Stockholm och lyckades faktiskt vinna 5 km-loppet ute på Djurgården, berättar Hans Nilsson.

– Sedan jag flyttade tillbaka till Umeå har loppet varit en given aktivitet tillsammans med mina kollegor på Region Västerbottens IT avdelning. De senaste åren har loppet varit ett trevligt mål för familjens träning då jag och min dotter Maja (17 år) har sprungit loppet tillsammans.

Vana arrangörer av friidrott och motionslopp

Under de senaste åren har friidrottssektionen i IFK Umeå stått som arrangör för ett flertal större tävlingar. Föreningen har bland annat arrangerat Folksam Challenge 2013, 2015 och 2016, och 2017 hölls den Nordiska Juniorlandskampen i Umeå.

2014 stod föreningen som arrangörer för ett soligt SM i friidrott och nu senast 2019 hölls terräng-SM med IFK Umeå som arrangörsförening.

– Utöver dessa tävlingar arrangerar klubben ett 10-tal motionslopp på bana, terräng och landsväg. Mest känt är väl kanske Umemilen som vi arrangerat sedan 1986, berättar Hans Nilsson.

– Föreningen har även stor arrangörsvana i våra övriga sektioner. Mest kända är kanske skidsektionens arrangemang med ett antal skid-SM, världscuptävlingar på skidor, Umeå stadssprint för att nämna några.

Kommer den som brukar delta i Blodomloppet märka några större förändringar med er som arrangör?

– Den flytt som gjordes ner till Skeppsbron för något år sedan har varit mycket lyckad och vi ser inte som ny arrangör någon anledning att förändra det konceptet. Däremot är det möjligt att vi kommer att göra några förändringar av banan. Med den nya Lundabron så finns det ju nu helt nya möjligheter för löpning i Umeå.

Avslutningsvis, för den som vill träna för Blodomloppet under sommaren, vilka rundor kan ni tipsa om?

– Det tveklöst mest populära löparstråket i Umeå är längs älven. Här har man nu genom den nya Lundabron fått en ny fin löprunda som tillgängliggör Bölesholmarna som verkligen är en lummig oas för löpning och som vi tror många kommer att upptäcka i sommar.

– Föredrar man löpning i skog och mark så är Gammliaskogen, Umeås lunga mitt i stan helt suveränt. Ett tips här är att kanske lämna de traditionella terrängspåren och istället upptäcka alla fina stigar som finns och som inbjuder till massvis med härliga kilometrar, avslutar Hans Nilsson.

Mer info inom kort om årets arrangemang

På grund av covid-19 och Folkhälsomyndighetens restriktioner för evenemang är det i dagsläget inte bestämt hur Blodomloppet arrangeras i år. Men att det kommer bli någon typ av Blodomlopp, det står klart.

– Styrelsen i Föreningen Blodomloppet Sverige har arbetat med olika scenarion för hur vi ska arrangera årets lopp. Blodomloppet blir av på alla våra orter, men kanske inte på traditionellt vis. Vi kommer kommunicera hur upplägget blir under första veckan i juni, berättar Tomas Hoszek, ordförande i Föreningen Blodomloppet Sverige.

Fakta: Om IFK Umeå

IFK Umeå har totalt sett närmare 2 700 medlemmar, varav friidrottssektionen omfattar drygt 400 aktiva deltagare och ledare. Friidrott har stått på programmet sedan föreningen bildades 1901.

Ett ledord för hela föreningen IFK Umeå är att klubben vill verka för ”idrott hela livet”.

– Föreningens ledord återspeglas verkligen i friidrottssektionen där vi har verksamhet med våra stora barn- och ungdomsgrupper med cirka 200 deltagare, en elitgrupp på omkring 20 friidrottare samt vår stora och breda löparverksamhet med över 100 löpare i olika åldrar (18 till 75 år) som tränar tillsammans. Även veteranfriidrott på arena har fått ett ordentligt uppsving de senaste åren, berättar Hasse Nilsson från IFK Umeås friidrottssektion.

Läs mer om Blodomloppet Umeå