Under Blodomloppet i Stockholm uppmärksammades inte bara den livsviktiga blodgivningen. På plats genomfördes även ett samarbete som fått många positiva hejarop, både under och efter eventet. ”Att så många av Blodomloppets deltagare ville vara med och bidra till Stadsmissionens matinsamling gör mig både rörd och glad. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad!”, Kajsa Sandberg, volontär på Stockholm Stadsmission.
Blodomloppet arrangerades i Stockholm den 13–14 juni med närmare 18 000 deltagare under de båda dagarna. Motionsloppet satte inte bara många människor i rörelse under de soliga dagarna på Djurgårdsbrunn, utan Blodcentralen nyregistrerade även 140 blodgivare, gjorde 400 fingerstick för test av blodvärde och tog emot över 400 intresseanmälningar om att bli blodgivare. Blodomloppet är på så vis en livsviktig aktivitet, inte minst inför sommaren, då blodlagren behöver fyllas på för att klara av både planerad och oplanerad vård.
Ett mycket populärt inslag under Blodomloppet är den picknickkasse som ICA bjuder på till alla som deltar i lag om fem personer. På eget initiativ har Blodomloppet Stockholm tidigare år skänkt överblivna picknickkassar till Stockholms Stadsmission. I år utvecklades denna idé tillsammans med Blodomloppets nationella partner DB Schenker som ställde upp med en eldriven paketbil samt en chaufför som transporterade överbliven mat från deltagarnas picknickkassar till Stockholms Stadsmissions akutboenden runtom i staden. Totalt samlades det in mellan 800 picknickkassar under de två dagarna.
”Initiativet att skänka överblivna matkassar till Stockholm Stadsmissions akutbonden adderar ytterligare något positivt till hela Blodomloppet. Det hjälper människor i hemlöshet och minskar dessutom matsvinnet. Att DB Schenker som arbetsgivare erbjuder anställda att skänka blod på arbetstid är också en viktig hälsoaspekt. Det bidrar till ett mer hållbart samhälle. Att dessutom få leverera matkassarna fossilfritt kändes extra värdefullt”, säger Piotr Jagiello, branch manager på DB Schenker i Stockholm.
”Att så många av Blodomloppets deltagare ville vara med och bidra till stadsmissionens matinsamling gör mig både rörd och glad. Tillsammans kan vi verkligen göra skillnad”, säger Kajsa Sandberg, volontär på Stockholms Stadsmission.
Samarbetet har efter eventet fått många positiva hejarop och inspirerat fler Blodomloppsarrangörer och partners att framöver arbeta på liknande sätt.
”Stockholms Stadsmission bekämpar utanförskap genom att erbjuda verksamheter dit människor i hemlöshet kan komma för att sova och äta och samtidigt bli en del av ett socialt sammanhang som stärker deras förutsättningar att nå förändring. Vårt arbete är möjligt tack vare bidrag från både privatpersoner och företag, därför är vi väldigt glada över att Blodomloppet valt att engagera sig för att stötta våra verksamheter. Det betyder mycket för de människor vi möter”, säger Linnéa Karlsen, volontäransvarig på ett av Stockholms Stadsmissions akutboenden.
Även Blodomloppets deltagare uppskattade möjligheten att skänka överblivna matvaror till Stockholms Stadsmission.
En deltagare sa att ”det här är det bästa på hela dagen” när hon lämnade sin kasse, hon var väldigt rörd”, säger Marie Thand, volontär Stockholms Stadsmission
Sara Berg, projektledare för Blodomloppet i Stockholm, ser fram emot att kunna fortsätta samarbetet kommande år, och är glad över att se hur Blodomloppet som event kan bidra till ytterligare goda syften.
”Blodomloppets främsta syfte är att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen och bidra till en bättre folkhälsa. Men vi är jättestolta och glada över att vi med hjälp av våra partners och deltagare även kan bidra till fler viktiga samhällsområden, som att ingen i Stockholm ska behöva vara utan mat och vatten. Det har varit jättefint att se hur initiativet mottogs på plats och jag ser redan fram emot att få utveckla detta till nästa år.”
Vill du läsa mer om blodgivning och hur du kan vara med och rädda liv? Besök GeBlod.nu