Blodomloppet i Hudiksvall firar 20 år och över 3500 personer är anmälda till måndagskvällens sträckor. I fjol rekryterades 146 nya givare i samband med loppet – en betydande siffra för regionen.
– Blodomloppet är vår absolut största källa för att få fler blodgivare, berättar Lina Nilsson från Blodcentralen i Hudiksvall. Blodomloppet ger effekt både i Hudiksvall och i hela länet, fortsätter hon.
Gävleborgs län har drygt 9000 blodgivare och är i behov av fler.
– Många nya blodgivare säger att de har tänkt många år att de ska bli blodgivare, jag önskar att folk väljer att bli blodgivare redan idag!
Magnus Johansson är lärare på Bromangymnasiet i Hudiksvall och har varit blodgivare i snart 20 år. Men att själv ge blod är inte det enda Magnus gör, han lär även sina elever om blodgivning.
Flera av oss lärare är eller har varit blodgivare så vi brukar ta upp ämnet och jag brukar alltid se till att nämna för mina elever att det ofta är brist på blod och att det därför behövs fler blodgivare som kan hjälpa till.
Tack vare det fina föredöme Magnus är som blodgivare är han utnämnd till ambassadör för Blodomloppet i Hudiksvall. Magnus har tidigare deltagit i Blodomloppet ett par gånger och i år kommer han springa tillsammans med arbetslaget på Bromangymnasiet.
Under loppet är det även läge att hålla utkik efter Hudik Hockeys tröjor. Axel Svensson och Anton Hammargård från klubbens A-lag kommer nämligen att springa Blodomloppet i sina matchtröjor.
Strands IF, som arrangerar Blodomloppet tillsammans med blodcentralen, är en anrik organisation i svenskt föreningsliv. Man räknar sina anor från augusti 1901, men redan i januari 1897 bildades en förening under namnet Strands Skidklubb.
Fotboll och friidrott har funnits med under alla föreningens år och handboll kom till på 50-talet då idrottshallen byggdes. Den fjärde grenen, konståkning, kom till föreningen under 60-talet.