Håll Sverige Rent miljömärker alla Blodomlopp

Tillsammans med Håll Sverige Rent har Blodomloppet inlett ett arbete med att miljömärka alla lopp. Miljömärkningen innebär att både Blodomloppet nationellt och varje enskilt lopp arbetar med egna checklistor för hur miljöarbetet kan förbättras.

Av Blodomloppet
07 mars 2018
Twitter Facebook

Sedan 1999 har Håll Sverige Rent miljömärkt hundratals festivaler, sportevenemang, möten och mässor. Arbetet och diplomeringen sker genom en bred checklista och personlig vägledning.

– Vi är väldigt glada över att ha inlett det här arbetet tillsammans med Håll Sverige Rent. Ett par av våra arrangörer har diplomeringen Miljömärkt Event sedan tidigare, men det känns bra att vi nu tar ett nationellt grepp för att minska vår miljöpåverkan, berättar Claes Fagerström, ordförande för Blodomloppet Sverige.

– Det är jättekul att Blodomloppet valt att arbeta med oss för att miljöanpassa alla sina 17 lopp runt om i Sverige! Det finns mycket som varje enskild arrangör kan göra för att minska miljöpåverkan från ett event, men det skapas också utrymme för riktigt stora förändringar nu när Blodomloppet går in och tar ett centralt grepp om hållbarhetsarbetet, säger Malin Larsson Salo, projektledare för Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent.

Ett förbättringsarbete steg-för-steg

Arbetet med att identifiera årets fokusområden i miljöarbetet har inletts. Några viktiga punkter är bland annat Blodomloppets picknickkasse, minskning av tryckt reklammaterial och förbättring av återvinningsmöjligheter på respektive eventområde.

– Även om vi skulle vilja gå ”från noll till hundra” på en gång i vårt miljöarbete inser vi att det är viktigt att göra förändringarna i rätt ordning för att de ska bli hållbara över tid. Därför känns det bra att jobba nära Håll Sverige Rent för att kunna ta del av deras expertis och erfarenheter från andra evenemang, avslutar Claes Fagerström.

För att nå målet, att bli Miljömärkt Event, kommer Blodomloppet även involvera sponsorer och leverantörer i förbättringsarbetet.

Fakta: Håll Sverige Rent

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse som arbetar för att förebygga och motverka nedskräpning. Organisationen samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Läs mer om Håll Sverige Rent

Fakta: Miljömärkt Event

Miljömärkt Event är det verktyg Håll Sverige Rent har tagit fram för att hjälpa och stötta eventarrangörer i sitt hållbarhetsarbete. Sedan 1999 har vi miljömärkt flera hundra festivaler, sportevenemang, mässor och möten som alla har bedömts och godkänts enligt Håll Sverige Rents kriterier.

Med hjälp av vår checklista och personlig vägledning kan arrangörer på ett systematiskt sätt planera evenemang med större hänsyn till miljön. Resan till ett Miljömärkt Event är både utmanande och inspirerande, där arrangörer, medarbetare, sponsorer och samarbetspartners tillsammans tänker till och engagerar sig för att hitta miljösmarta lösningar.

Läs mer om Miljömärkt Event

Processbild: Håll Sverige Rent