Närmare 12 000 personer är anmälda till Blodomloppet i Göteborg. Loppet arrangeras av Örgryte IS Friidrottsklubb och Droppen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Blodomloppet grundades 1993 i Göteborg och Stockholm och arrangeras idag på 16 orter runt om i landet. Fjolårets lopp i Slottsskogen lockade 10 500 deltagare.
– Glädjande nog så ökar flera av de största företagen och organisationerna sitt engagemang i loppet. Bland annat ökar SDF Angered till hela 595 deltagare jämfört med drygt 400 deltagare förra året. En positiv trend som vi hoppas resulterar i totalt antal fler löpare i år, berättar Per Tedenrud från Örgryte IS Friidrott.
Bland årets nyheter finns framförallt ett utvecklat evenemangsområde – med storbildsskärm och en satsning på deltagarfoton. Tre musikband spelar längs med banan och en DJ finns vid start- och målområdet.
På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.
– Kvällen är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning, berättar Ulrika Ljung från Droppen.
Loppets ambition är att under kvällen hylla redan aktiva blodgivare. I år deltar närmare 1 600 blodgivare.
– Vill man veta mer om blodgivning, hur man blir blodgivare eller hur man på andra sätt kan hjälpa till tycker jag man ska titta in i blodgivningens tält eller Blodmobilen som finns på plats, avslutar Ulrika Ljung.
Örgryte IS Friidrott är en av landets största elitföreningar och Blodomloppet är en viktig del i klubbens verksamhet.
– Blodomloppet gör att vi kan ta hand om våra ungdomar och ge gem bästa möjliga förutsättningar, avslutar Per Tedenrud.
Loppet möjliggörs med hjälp av omkring 200 funktionärer.
Emma Green, som lade skorna på hyllan efter inomhus-EM i mars, är ambassadör och deltar i loppet den 29 maj.
Läs mer om Blodomloppet Göteborg