Omkring 11 000 personer deltar under måndagskvällen i Göteborg, en av städerna där Blodomloppet grundades, 1993. ”Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning”, berättar Ulrika Ljung från GeBlod.
Intresset för årets lopp i Slottsskogen är i paritet med fjolåret.
– Vi håller upp antalet bra jämfört med många motionslopp runt om i landet. Vi tror på 200-300 efteranmälningar och en slutsiffra som då landar på en bit över 11 000 deltagare, berättar Per Tedenrud från Örgryte IS Friidrott.
– Eftersom det är 25-årsjubileum så satsar vi extra på upplevelserna på eventområdet. Bland annat kommer vi ha slagverksorkestern Kiriaka på plats för peppa deltagarna inför loppet, fortsätter Per Tedenrud.
På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.
– Kvällen är en mix av individuell prestation, laganda och gemenskap. Och allting med ett gott syfte. Blodomloppet sprider kunskap och engagemang om blodgivning, berättar Ulrika Ljung från GeBlod.
Loppets ambition är att under kvällen hylla redan aktiva blodgivare. I år deltar drygt 1 500 blodgivare.
– Vill man veta mer om blodgivning, hur man blir blodgivare eller hur man på andra sätt kan hjälpa till tycker jag man ska titta in i blodgivningens tält eller Blodmobilen som finns på plats, avslutar Ulrika Ljung.
Örgryte IS Friidrott är en av landets största elitföreningar och Blodomloppet är en viktig del i klubbens verksamhet. Loppet möjliggörs med hjälp av ett par hundra funktionärer.
I fjol var Emma Green ambassadör för loppet, en roll som i år axlas av fotbollsspelaren Johan Elmander.
– Jag vill gärna uppmana så många som möjligt att anmäla sig till på måndag. Man behöver faktiskt inte springa, det går bra att promenera också. Det viktiga är att vi tillsammans lyfter blodgivningen som den viktig fråga den är, samtidigt som det blir en mysig dag och ett tillfälle att umgås med andra, säger Johan Elmander i en intervju med Blodomloppet.