Fina initiativet lockade 96 glada barn ”Alla hade medaljerna på sig dagen efter”

Här får äntligen 96 barn från socioekonomiskt utsatta området Tjärna Ängar springa för blodgivningen. Tack vare ett samarbete mellan Borlänge Kommun och RF SISU fick barnen från Paradisskolan delta på Blodomloppet utan kostnad.

Av Blodomloppet
12 juni 2023
Twitter Facebook

Blodomloppet lockar varje år tiotusentals deltagare runtom i landet – de flesta av dem är vuxna kollegor på olika arbetsplatser. Men det finns också ett ökande intresse bland barnen, som samlas för att springa ”Lilla Blodomloppet”.

Barnen älskade det. De hade på sig medaljerna dagen efter.

Just i Borlänge var Lilla Blodomloppet kanske en extra stor höjdpunkt för de 96 barn från Tjärna Ängar som tack vare kommunen, genom verksamheten Trevligt Hus, och RF Sisu fick springa loppet kostnadsfritt.

– Barnen älskade det. De var jättetaggade dagen efter, och hade på sig tröjorna och medaljerna, säger Isabella Çelebi

Det här är jätteviktigt för att skapa inkludering, och för att ekonomin inte ska stoppa utveckling för barn

Trevligt hus har skapats för att stärka barn och ungdomar, deras familjer och närområde utifrån ett helhetsperspektiv, genom att erbjuda avgiftsfri och lättillgänglig fritidssysselsättning i anslutning till skoltid.

– Det här är jätteviktigt för att skapa inkludering, och för att ekonomin inte ska stoppa utvecklingen för barn. Att de får ägna sig åt meningsfull aktivitet. Det var barn från Tjärna Ängar som sprang förra året, men de visste inte hur de skulle anmäla sig. Så de sprang utan att få tröja eller medalj. De här barnen vill vara med och springa men vet inte hur, säger hon.

Isabella tror dessutom att det hade blivit upp mot 200 barn i löparspåret om de hade haft resurser för att ta hand om alla.

– Vi vill fortsätta göra det här framåt, men än mer organiserat. Med mer resurser från vår sida. För vi har verkligen fått väldigt positiv feedback, säger hon.