Erik Ståhl, ambassadör och deltagare i Blodomloppet.

Erik Ståhl springer Blodomloppet Malmö

Erik Ståhl lider av Wiskott-Aldrichs Syndrom, som är en mycket ovanlig blod- och immunbristsjukdom. Varannan vecka behöver han en behandling som hämtar antikroppar från uppemot 4 000 blodgivare. Under tisdagen deltar han i Blodomloppets säsongspremiär i Malmö.

Av Blodomloppet
14 maj 2018
Twitter Facebook

Erik, för den som inte känner till Wiskott-Aldrichs Syndrom, vad är det för sjukdom?

– Det är en kronisk och dödlig blod- och immunbristsjukdom som jag har haft sedan jag föddes. Den kännetecknas av att jag väldigt lätt får blödningar i organ och muskler, ja överallt där det finns blodkärl faktiskt. Och dessutom har jag ett riktigt dåligt immunförsvar.

På vilket sätt är du beroende av blodgivning?

– Dels har jag behövt hundratals påsar blod och trombocyter under de här 30 åren, men framför allt är det blodgivarnas immunförsvar jag är i behov av. För när man ger blod, ger man också av antikropparna som finns i blodet.

Varannan vecka genomgår Erik en behandling som är helt avgörande för att han ska överleva.

– För ett behandlingstillfälle krävs det immunförsvar, antikroppar, från 3 000–4 000 blodgivare. Det är helt galet, men alla dessa människor räddar livet på mig varannan vecka.

Vad tycker du om Blodomloppet som företeelse och ”koncept”?

– Blodomloppet är Sveriges absolut viktigaste lopp. Många människor där ute tror att blodgivning i Sverige bara fungerar, att det inte är något som man behöver prata om eller pusha folk till att göra. Det är något som bara ”ska finnas där”. Det är inte riktigt så det fungerar och vi behöver verkligen öka mängden snack om blodgivning och där fyller Blodomloppet en enormt stor roll.

Loppen firar ju 25-årsjubileum i år, tror du loppen finns kvar om ytterligare 25 år?

– Ja, jag hoppas INNERLIGT att loppen finns kvar om 25 år och att folk fortsätter utmana sig och springa blodomloppet varje år!

Du är ju ambassadör för Blodomloppet och ska delta i Malmö – hur har träningen gått?

– Träningen har gått helt okej, lite svackor och ett par småskador som gjort att jag inte fått riktigt så många mil i benen om jag önskat.

– Jag springer tillsammans med ett lag, där delar har blivit sjuka så just nu ser det ut som att det främst är jag och min guddotter Tindra som kommer springa ihop. Hon har sagt att vi ska springa under en timme och då är det under en timme som gäller, haha. Känner redan mig andfådd!

Hur ser planerna ut framöver, efter att du kommit i mål i Malmö?

– Jag har inga öppna föreläsningar i vår eller sommar tyvärr. Däremot kommer det bli en liten turné till hösten i södra Sverige. Information kommer finnas på min hemsida så småningom!

Tills sist, är det något du vill passa på att säga till alla blodgivare?

– Ja, jag vill säga ”tack!”. Ni är så förbannat bra och jag är så lyckligt lottad att få leva vidare år efter år tack vare er.

Läs mer: