För att ytterligare understryka Blodomloppets koppling till blodgivningen – och för att kunna inspirera ännu fler till att bli blodgivare – har vi i år knutit föreläsaren och inspiratören Erik Ståhl till oss! Syftet med Blodomloppet är att uppmärksamma och manifestera behovet av blodgivning samt att främja en hälsosam livsstil. Att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen är […]
Att uppmärksamma den livsviktiga blodgivningen är en av Blodomloppets viktigaste uppgifter och alla som deltar är med och uppmärksammar frågan.
Erik Ståhl kommer att delta vid några av loppen, genomföra föreläsningar och synas i Blodomloppets olika kanaler.
Erik Ståhl lider av Wiskott-Aldrichs Syndrom, som är en mycket ovanlig blod- och immunbristsjukdom. Varannan vecka behöver han en behandling som hämtar antikroppar från uppemot 4 000 blodgivare.
I den här intervjun berättar Erik mer om sin situation och varför blodgivning och Blodomloppet är så viktigt.
Erik, för den som inte känner till Wiskott-Aldrichs Syndrom, vad är det för sjukdom?
– Det är en kronisk och dödlig blod- och immunbristsjukdom som jag har haft sedan jag föddes. Den kännetecknas av att jag väldigt lätt får blödningar i organ och muskler, ja överallt där det finns blodkärl faktiskt. Och dessutom har jag ett riktigt dåligt immunförsvar.
På vilket sätt är du beroende av blodgivning?
– Dels har jag behövt hundratals påsar blod och trombocyter under de här 30 åren, men framför allt är det blodgivarnas immunförsvar jag är i behov av. För när man ger blod, ger man också av antikropparna som finns i blodet.
Varannan vecka genomgår Erik en behandling som är helt avgörande för att han ska överleva.
– För ett behandlingstillfälle krävs det immunförsvar, antikroppar, från 3 000–4 000 blodgivare. Det är helt galet, men alla dessa människor räddar livet på mig varannan vecka.
Hur påverkar sjukdomen din vardag?
– Främst genom blödningar i muskler och runt leder. Det gör att jag har väldigt ont när jag rör mig och använder min kropp. Så det är tufft att träna, men nödvändigt.
Även infektionskänsligheten gör det besvärligt.
– En vanlig förkylning varar i en evighet och leder ofta till andra problem.
Du arbetar ju som föreläsare, är det på grund av dina erfarenheter från sjukdomen?
– På sätt och vis, jag föreläser ofta för organisationer och företag. Och alla organisationer och företag är sjuka eller lider av olika symtom. Det kan vara att man blöder ekonomiskt eller att man på personalnivå har svåra infektioner som måste läkas ut.
Erik jämför ibland sin sjukdom med hur det kan vara att driva företag.
– Jag brukar säga att det finns många likheter med att driva sjukdom och att driva företag, man måste vara lyhörd och ständigt hitta nya vägar för att lösa problem och läka situationer som uppstår.
Han fortsätter:
– Jag är VD för såväl mitt företag som min sjukdom. Och jag vill inspirera folk att våga utmana sig själva och rannsaka sin egen situation och sitt eget ansvar.
Hur påverkar sjukdomen ditt föreläsande?
– Sjukdomen ligger till grund för väldigt mycket av det jag lärt mig här i livet. Inte minst om att kämpa, att alltid försöka hitta små funktions- hinder och göra dem till funktionsmöjligheter. Det gäller att hitta de unika delarna i varje hinder och använda dem på rätt sätt.
Vad tycker du om Blodomloppet och dess syfte?
– Blodomloppet är fantastiskt. Inte minst för att öppna upp dialogen om att ge blod, men även för att inspirera till att röra på sig och engagera sig.
Till sist, har du själv sprungit, eller vill du springa Blodomloppet?
– Jag har planer på att delta i Blodomloppet, men på grund av blödningsrisken, tar det lång tid för mig att träna upp kroppen så jag inte skadar mig under loppet. Jag tänker absolut delta, riktigt när vet jag dock inte än.
– Det är en utmaning, och jag har aldrig gillat att avstå en utmaning, avslutar Erik Ståhl, Blodomloppets nya Superambassadör.
Blodomloppets upplägg med lokala ambassadörer till respektive lopp återkommer även i år.
Under 2016 var bland andra Emil Jönsson & Anna Haag, Martin Stenmarck, Djurgården Hockey och många, många fler engagerade i något av de lokala loppen.
– Jag tycker att det känns jättebra att ge blod och kunna hjälpa någon annan. Jag uppskattar verkligen sms:et som jag får när mitt blod kommit en patient tillgodo, en riktigt bra feedback, berättar Karolina A Höjsgaard, elitorienterare och ambassadör för Blodomloppet i Borlänge.
Karolina var en av de 10 108 personer som i fjol deltog i Borlänges lopp.
Hitta ditt närmsta lopp här: Våra lopp