”Halvtid” hos Blodomloppet: Antal deltagare minskar – nya blodgivare ökar

Efter årets första tio lopp har Blodomloppet lockat nästan 85 000 deltagare. Drygt 1 600 personer har i anslutning till loppen anmält sig som nya blodgivare. Loppen arrangeras av en lokal idrottsförening tillsammans med en blodcentral på varje ort.

Av Blodomloppet
20 juni 2018
Twitter Facebook

– Blodomloppets arbetar för ett hälsosammare Sverige där det aldrig ska råda brist på blod. Syftet är att skapa uppmärksamhet och engagemang kring blodgivning och främja en hälsosam livsstil, säger Claes Fagerström, ordförande för föreningen Blodomloppet Sverige.

Blodomloppet startade 1993 i Göteborg och Stockholm och firar i år 25-årsjubileum.

”Blodomloppet betyder jättemycket”

På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare. I anslutning till loppet i Karlskrona värvades över 300 nya givare.

– Blodomloppet betyder jättemycket. Det är lättare att värva nya blodgivare vid evenemanget, när det är så positivt stämning och mycket folk. Vi har hyfsat lager av blod just nu, men det behövs alltid fler givare, berättar Inger Mattsson från blodcentralen i Karlskrona.

Flera blodcentralerna berättar att det även efter det lokala loppet finns ett ökat intresse på orten för att bli blodgivare. Blodomloppet arbetar också med att driva trafik till GeBlod.nu via hemsida och nyhetsbrev.

Antal deltagare minskar – nya blodgivare ökar

De tio första loppen 2018 har haft knappt 85 000 deltagare, vilket är en knapp minskning gentemot i fjol. Lilla Blodomloppet, som arrangeras för barn, går mot strömmen och ökar med 15 procent (till 2 356 deltagare).

Vad gäller antal personer som i direkt anslutning till loppen anmäler sitt intresse för att bli blodgivare är siffran 1 679 personer, en knapp ökning gentemot motsvarande period i fjol.

Nästan tolv tusen deltagare i årets Blodomlopp är blodgivare sedan tidigare (11 919 st).

Nästa lopp är Blodomloppet i Jönköping 14 augusti. Därefter väntar Örebro (23/8), Östersund (27/8), Sundsvall/Timrå (NY ORT 2018, 28/8), Västerås (29/8), Karlstad (30/8), Halmstad (5/9) samt Visby (13/9.

Läs mer: