Drygt 20 000 personer springer för blodgivningen i Stockholm

7 och 8 juni deltar över 20 000 personer i den 25:e upplagan av Blodomloppet i Stockholm.

Av Blodomloppet
05 juni 2017
Twitter Facebook

Loppets syfte är att uppmärksamma vikten av blodgivning. Utan blodgivarna stannar sjukvården.

– Blodomloppet är ett viktigt evenemang som skapar uppmärksamhet för blodgivning. Vi behöver ständigt fylla på med nya blodgivare och detta är ett bra tillfälle att nå ut till många, berättar Karolina Blom Wiberg, kommunikationsansvarig Blodcentralen Stockholm.

På plats vid loppet under de båda junikvällarna på Djurgården finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning.

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg och arrangeras idag på 16 orter runt om i landet. I fjol deltog totalt över 110 000 personer i folkfesten.

Djurgården Hockey och Aron Anderson är ambassadörer

Precis som i fjol har Blodomloppet Stockholm ett samarbete med Djurgården Hockey, som deltar den första kvällen, den 7 juni.

– Djurgården Hockey kommer med både dam- och herrelit. Det blir spännande att se vilken hockeyspelare som är snabbast i år, säger Jessica Falkman, projektledare för Blodomloppet Stockholm.

Även äventyraren Aron Anderson, som fick blod som ung i och med ett flertal operationer han genomgick för att bli frisk från sin cancer, är ambassadör för loppet.

Bland nyheterna inför årets lopp kan även nämnas förändringar inne på evenemangsarenan; digitala skyltar vid starten, tröjutdelning till alla deltagare innan start samt storbildsskärm som möjliggör webbsändning på Blodomloppet.se.

Stockholm behöver fler blodgivare

Karolina Blom Wiberg berättar att förändringar i omvärlden och i beteenden gör att blodcentralen är i behov av blodgivare.

– Efter exempelvis långresor, tatueringar, byte av sexpartner måste man göra uppehåll i blodgivningen. Dessutom slår influensor ut stora grupper under långa perioder. Därför behövs fler blodgivare, så att det alltid ska finnas blodgivare att kalla in vid behov.

Varje dag används cirka hundra liter blod inom sjukvården i länet.

I Stockholms läns landsting gav 40 917 personer blod under 2016. Det totala antalet nyanmälda blodgivare ökade från 11 633 personer 2015 till 12 398 år 2016. Hela 58 procent av dem var 18-34 år. Fler kvinnor än män tog steget att anmäla sig som blodgivare (58%).

Det är fortfarande möjligt att anmäla sig individuellt, på plats under loppdagarna. Läs mer här: Blodomloppet Stockholm.

Webbsändning 7 juni

Webbsändning 8 juni