DB Schenker har räddat liv på arbetstid i ett år

DB Schenker är en av Blodomloppets mest aktiva samarbetspartners. Varje år deltar hundratals kollegor i loppen runtom i landet. För ett år sedan anslöt de på GeBlods initiativ ”Rädda liv på arbetstid” som innebär att all personal på DB Schenker får lämna blod på arbetstid.

Av Blodomloppet
23 mars 2024
Twitter Facebook

DB Schenker är en av Blodomloppets mest aktiva samarbetspartners. Varje år deltar hundratals kollegor i loppen runtom i landet. För ett år sedan anslöt de sig till GeBlods initiativ ”Rädda liv på arbetstid”. Initiativet innebär att all personal på DB Schenker får lämna blod på arbetstid.

DB Schenker är ett av flera stora, nationella företag som gjort denna fråga till en viktig del i sitt sociala hållbarhetsarbete.

”Inför vårt andra år som nationell partner till Blodomloppet ville vi utöka engagemanget och möjliggöra för våra medarbetare att få ge blod på arbetstid. Vi har sett ett stort engagemang i frågan där flera av våra medarbetare redan ger blod regelbundet. Vi har även de som har råkat illa ut och räddats av att det finns blodgivare”, säger Annette Sturesson, projektledare på DB Schenker.

Victoria Olanders, Key Account Manager, DB Schenker

”JAG TÄNKER ATT OM MITT BLOD KAN RÄDDA LIV VILL JAG GÄRNA BIDRA MED DET”

Victoria Olanders och Mia Nilsson är två exempel på medarbetare på DB Schenker som börjat ge blod på arbetstid.

”Jag har varit blodgivare tidigare, men haft ett långt uppehåll. När vi var med i Blodomloppet i Göteborg 2023, fick jag en ingivelse att det nu var dags att bli blodgivare igen. Den 9 februari var mitt första tillfälle att ge blod och nu ska jag gå regelbundet. Förra veckan fick jag dessutom ett sms från GeBlod där det stod att mitt blod nu har kommit till nytta för en patient. Det kändes fint”, säger Victoria, Key Account Manager på DB Schenkers huvudkontor i Göteborg.

”Jag har länge funderat på att börja ge blod men jag tycker inte om sprutor. Det kommer sig av händelser i yngre år med många stick i armarna vilket har gjort att jag inte tycker om att bli stucken. Till saken hör att jag nu ser det som en sorts terapi. De som jobbar på blodbussen är så duktiga att jag känner mig trygg även om jag tycker det är jobbigt”, säger Mia, Pricing Teamleader i Arlandastad.

VI BEHÖVER FLER BLODGIVARE

Mia Nilsson, Pricing Teamleader, DB Schenker

Behovet av blod är stort året runt i hela Sverige, och behövs för att sjukvården ska kunna genomföra operationer, förlossningar o.s.v. Blod är dessutom en färskvara och kan enbart lagras sex veckor i taget, därför behövs fler blodgivare som kan bidra.

Både Victoria och Mia beskriver känslan att vilja bidra till något viktigt som en avgörande anledning till att de börjat ge blod.

”Jag har egentligen ingen koppling till blodgivning, men jag tänker att om mitt blod kan rädda liv vill jag gärna bidra med det. Min blodgrupp är 0+, så mitt blod verkar vara populärt”, säger Victoria.

”Jag känner att valet att bli blodgivare är mycket viktigt för de som hamnat i situationer där de behöver blod. Ingen vet om/när de kommer behöva blod och då vill jag att det ska finnas blod att få,” avslutar Mia.

Läs mer om initiativet Rädda liv på arbetstid på geblod.nu.