Långdistanslöparen med sikte på Olympiska spelen 2024
En av Uppsalas två lokala blodomloppsambassadörer 2024 är läkaren och friidrottaren Carolina Wikström. Som ursprungligen härstammar från Hudiksvall, uppvuxen i Uppsala.
Blodomloppet Uppsala hälsar långdistanslöparen Carolina Wikström välkommen som årets ambassadör.
Med inspiration från sin mamma som gärna sprang motionslopp började Carolina i tonåren att löpträna för nöjes skull. Övrig träning bestod av gymträning och bland annat spinning. Carolina har alltid föredragit konditionsträning.
Carolina är en kvinnlig förebild som kombinerar både en yrkes- och en elitidrottskarriär. År 2018, samtidigt som hon avslutade sina medicinstudier i Uppsala, påbörjade Carolina sin enormt framgångsrika karriär som långdistanslöpare. Carolina har tagit hem hela 7 SM-medaljer, varav 5 guld. 2020 placerade sig Carolina på 11:e plats på Valencia Marathon med den näst bästa tiden i Sverige genom tiderna.
Ambitiösa Carolina är utbildad läkare och har i nuläget en 60-procentig tjänst på en vårdcentral på Ekerö. Carolina tycker balansen mellan träning, arbete och återhämtning fungerar bra. Carolina bor i Stockholm tillsammans med två bonusbarn och Christian Ahlsén, som dessutom är hennes tränare.
I sitt yrke som läkare har Carolina med egna ögon sett hur viktigt det är att det finns blodprodukter att tillgå, varje dag, året runt, speciellt för cancerpatienter.
– Jag har tidigare varit blodgivare och när min elitkarriär är över kommer jag självklart ge blod igen, säger Carolina med värme i rösten.
Siktet är just nu inställt på OS i Paris 2024. Maratonloppet är 42,2 km och kommer följa landsvägarna i Paris förbi sevärdheter som till exempel Eiffeltornet.
Snabba fakta:
- Född: 1993
- Bor: Stockholm
- Yrke: Läkare
- Bästa minnet i karriären: målgången vid OS 2021
- Mål med livet: fortsätta utvecklas och uppleva nya saker tillsammans med familj och vänner.
- Hej Carolina, hur står det till? Det är bara bra med mig! Är för nuvarande i ett 27-gradigt Portugal på träningsläger, så ska inte klaga.
- Vi är mycket glada att du ställer upp som lokal ambassadör för Blodomloppet i Uppsala, var det ett svårt beslut? Nej, det Blodomloppet står för och innebär är jag mer än gärna med och lyfter.
- Vilken otrolig idrottskvinna du är. Grattis till dina framgångar. Är planen att även i fortsättning satsa på de stora mästerskapen? Tack! Ja, jag hoppas ha många år kvar som maratonlöperska.
- Blodomloppet är idag Sveriges största lopp. Varför tror du Blodomloppet har blivit så populärt? Det beror nog på kombinationen av att springa för en bra sak och att det dessutom är ett väldigt mysigt lopp.
- Blodomloppet vill lyfta behovet av blod i Sverige. Ett annat syfte med Blodomloppet är att uppmuntra till ett hälsosamt liv. Hur ser din egen träning ut? Jag tränar oftast två pass om dagen, totalt 180 km per vecka.
- Du är elitidrottare och då är tidpunkten inte helt rätt för dig att ge blod. När du övergår från elitidrott till motionär, kan du tänka dig att ge blod då? Ja, absolut. Jag gjorde det innan jag började träna på den här nivån och gör det gärna efter jag lagt av.
- Du är en stor förebild för många personer speciellt inom maratonlöpning. Andra viktiga förebilder är våra blodgivare. Hur viktigt anser du att det är, att blodgivare donerar blod så vi har ett välfyllt blodlager i Sverige. Det är helt avgörande för att man ska kunna ge den vård som krävs.
- Blodomloppets främsta syfte är att värva fler blodgivare. Visste du att det går åt en blodpåse i minuten, dygnet runt, året om. Har du själv varit i behov av blodtransfusioner? Nej, jag har själv inte behövt det.
- Har du deltagit i Blodomloppet tidigare? Jag deltog i Blodomloppet i Stockholm förra året och innan dess flera gånger i Uppsala.
- Sist men inte minst, lycka till i idrottskarriären. Du är en bra förebild. Tack!