En bit över 9 300 personer deltar när Blodomloppet under måndagskvällen gästar Dalarna. Och bland namnen i startlistan hittar vi både loppets ambassadör, Daniel Tynell, samt landets försvarsminister, Peter Hultqvist.
”Drömgränsen” 10 000 deltagare kan bli tufft att nå för loppet, som i år står inför en rad praktiska förändringar i arrangemanget.
– Det är de sista dagarna som många anmäler sig, så det krävs is i magen. Vi fick några hundra anmälningar extra tidigt genom rabatt vid tidig anmälan och nu pendlar det över och under fjolårets antal, berättar tävlingsledare Mats Mårtensson från Stora Tuna OK.
Bland årets nyheter kan nämnas att man i år arrangerar Lilla Blodomloppet för barn. Det har även skett förändringar i upplägget och tidsprogrammet, bland annat startar klassen för 10 kilometer löpning först.
– Flödet längs banan och genom målet ska bli bättre genom att 5 km delas upp i grupper som startar med några minuters mellanrum, berättar Mats Mårtensson.
Långloppsåkaren Daniel Tynell, som bland annat vunnit Vasaloppet tre gånger, är ambassadör för loppet.
– Jag känner mig otroligt hedrad över att få vara ambassadör för Blodomloppet Borlänge och för en sådan viktig sak. Jag vet att det är lätt att ta för givet – att det alltid skall finnas blod när det behövs. Då jag själv inte kan ge blod, känns det därför bra att jag på detta sätt får chansen att bidra till ökad kunskap och medvetenhet kring blodgivning, berättar Daniel Tynell.
Bland andra ”kändisar” som deltar i loppet kan nämnas försvarsminister Peter Hultqvist.
– Sveriges blodgivare och blodcentralerna räddar liv. Hälsa och motion är viktigt för alla. Att tillsammans kunna motionera, ha kul och stötta blodcentralerna i Sverige är något fint. Jag deltar för att visa mitt stöd, men också för att visa att alla kan delta på sina villkor, säger Peter Hultqvist.
På plats vid loppet finns möjlighet att anmäla sig som blodgivare och få veta hur man bäst kan hjälpa till för att sprida budskapet om blodgivning vidare.
– Blodomloppet är jätteviktigt för oss på blodcentralen, det är vårt enskilt största rekryteringstillfälle, berättar Elin Borglund från blodcentralerna i Dalarna. Vi behöver ständigt påfyllnad av nya blodgivare, betonar hon.
Drygt 7 000 personer aktiva blodgivare i Dalarnas län.
– Antalet aktiva blodgivare skulle behöva vara åtminstone 10 000. Vårt mål är att tappa 17 000 blodpåsar per år och nu tappar vi omkring 14 000. Vi tappar ständigt för lite blod och behöver fler blodgivare, fortsätter Elin Borglund.
Blodcentralen ser också Blodomloppet som ett sätt att både uppmärksamma befintliga givare och att sprida budskapet om vad blodgivning handlar om.
Även de som inte kan eller vill lämna blod kan prata om blodgivning med vänner och kollegor. Bara en sån sak som att man pratar om loppet uppmärksammar frågan och kanske får någon att bli blodgivare senare.
– Blod kan inte tillverkas utan måste lämnas från människa till människa. Utan blodgivare stannar sjukvården, berättar Elin Borglund.
Blodcentralerna har tagit fram en certifiering för företag där arbetsgivare kan få ett diplom som visar att man är en blodgivningsfrämjande verksamhet.
– Vi har en certifiering för företag som låter medarbetare lämna blod på arbetstid. Det förenklar för blodgivarna att kunna lämna under dagtid, och att vi kan ringa in givare vid behov. Företaget i sin tur visar att man tar samhällsansvar, avslutar Elin Borglund.
På plats under kvällen finns representanter från länets blodcentraler.