20190827 IF Göta arrangerar Blodomloppet 2019 i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson / SolstaFoto

Blodomloppet växer och välkomnar Växjö som ny ort

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg. Sedan dess har serien motionslopp vuxit till att i år 2019 locka över 105 000 deltagare. Växjö välkomnas nu som den 18:e staden med ett Blodomlopp.

Av Blodomloppet
25 oktober 2019
Twitter Facebook

Blodomloppet grundades 1993 i Stockholm och Göteborg med syfte att lyfta fram vikten av att ge blod och att finna framtidens blodgivare. Och det blev succé! Sedan starten har serien motionslopp vuxit till att i år 2019 locka över 105 000 deltagare. Fler orter har tillkommit kontinuerlig sedan 1993 och när nu Växjö välkomnas som ny arrangörsort från 2020 blir man den 18:e staden med ett Blodomlopp.

Arrangörer av Blodomloppet i Växjö är IFK Växjö tillsammans med blodcentralen i Växjö. Både föreningens klubbchef Mikaela Wieslander Mayer och Jimmy Holmberg från Region Kronoberg ser fram mot att välkomna deltagarna till premiären den 31 augusti 2020.

– Det känns jätteroligt att arrangera Blodomloppet här i Växjö! Vi var med blodcentralen på studiebesök i Jönköping i somras och loppet och konceptet är verkligen proffsigt. Blodomloppets syfte, att uppmärksamma vikten av att ge blod, känns verkligen bra att lyfta och sprida, berättar Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef i IFK Växjö.

IFK Växjö firade tidigare i år 100 år som förening och är en av landets ledande friidrottsklubbar.

Vill bidra till ökat intresse för blodgivning i Region Kronoberg

Jimmy Holmberg arbetar som avdelningschef för transfusionsmedicin på Region Kronoberg, en region som har strax över 5 900 registrerade blodgivare, varav omkring 3 500 av dem lämnade blod under 2018.

– Huvudsyftet med Blodomloppet är för oss att öka intresset för blodgivning och få fler att bli blodgivare i regionen. Dessutom vill vi lyfta fram de befintliga blodgivarna och vilket värde de bidrar med, säger Jimmy Holmberg.

På plats vid varje Blodomlopp finns möjlighet att träffa blodcentralens personal för att ställa frågor och lämna in intresseanmälan för att bli blodgivare.

Regionen har två fasta blodgivarcentraler, en i Växjö och en i Ljungby. Antalet patienter som får någon form av blodkomponenter i Kronoberg är omkring 2 000 stycken.

– Antalet nyanmälda blodgivare i regionen var i fjol 430 stycken och det är vår stora förhoppning att få upp intresset för blodgivning överlag i hela länet. Vi vill också uppmuntra de arbetsgivare som har möjlighet att låta sina anställda få komma iväg och ge blod under arbetstid.

Jimmy har själv deltagit i Blodomloppet tidigare, då i Karlskrona, men kommer sannolikt inte finnas på startlinjen den 31 augusti.

– Jag kommer finnas på plats på evenemangsområdet tillsammans med mina kollegor. Vi finns där för att svara på frågor om blodgivning, ta emot intresseanmälningar från de som vill bli blodgivare och förstås heja på alla våra befintliga blodgivare, avslutar Jimmy Holmberg.

Erfaren föreningsarrangör i IFK Växjö

IFK Växjö är vana arrangörer av både friidrottstävlingar och motionslopp. Föreningen har bland annat arrangerat Växjöloppet den första maj ända sedan 1968.

– Inomhus i vår fina friidrottshall har vi arrangerat Nordenkampen två gånger och dessutom är vi värdar för inomhus-SM nu i februari. Föreningens slogan är ”Bredden ger spetsen” och det är viktigt för oss att både ha en bred ungdomsverksamhet och arrangera elitevenemang som inspirerar de unga, berättar Mikaela Wieslander Mayer.

Hon fortsätter:

– Växjöborna tycker om att springa lopp och vi har ett bra intresse redan av potentiella deltagare. Blodomloppet är bekant för många av dem och det finns de härifrån som deltagit i andra Blodomlopp tidigare, som nu får chans att springa på hemmaplan!

Start och mål i Linnéparken

Centrum för Blodomloppet Växjö blir Linnéparken. Klasserna är som vanligt i Blodomloppet 5 kilometer promenad, 5 kilometer löpning/joggning och 10 kilometer löpning/joggning. Och dessutom finns Lilla Blodomloppet för barn.

Lilla Blodomloppet för barn brukar bli en minst sagt fartfylld upplevelse!

De deltagare som anmäler sig till Blodomloppet i lag om 5 personer får en picknickkasse efter målgång, något som brukar resultera i en gigantisk picknick med härligt sorl på sensommarkvällen framför storbildsskärmen.

– Det vi kan säga om banan än så länge är att det kommer vara både start och mål i Linnéparken. Femkilometersklassen springer runt Växjösjön och milen kommer gå bort genom universitetet. Det blir en ganska flack bana som mestadels går på asfalt och cykelvägar, då vi vill att det ska finnas belysning runt hela sträckan, avslutar Mikaela Wieslander Mayer, klubbchef IFK Växjö.

Mer information om bansträckningen och evenemanget i Växjö uppdateras löpande på Blodomloppet Växjös egen sida.

Mer information om blodgivning

Mer information om blodgivning finns på GeBlods hemsida, där du även hittar kontaktuppgifter och besökstider till blodcentralerna i Region Kronoberg.